Skip to main content

Wat is een obsessieve compulsieve stoornis?

Als je een dwangstoornis hebt, dan denk je steeds dezelfde dingen terwijl je dit eigenlijk niet wil.

Mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) hebben last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Dit zorgt voor veel spanning en angst als de handelingen niet op een specifieke manier worden uitgevoerd. De dwanghandelingen zijn vaak gerelateerd aan de dwanggedachten, omdat mensen proberen te voorkomen waar ze bang voor zijn. Mensen met OCS vermijden vaak situaties die dwanggedachten of dwanghandelingen veroorzaken. De stoornis kan mild of ernstig zijn.

Als je OCD hebt
• ervaar je overmatige angst en/of onrust
• doe of denk je dingen om de angst en/of onrust tegen te gaan
• doe of denk je dingen soms meerdere keren tot het goed voelt
• kun je last hebben van ongewenste nare gedachten

Obsessieve onrust kan gaan over allerlei onderwerpen. De dwangstoornis kent dan ook zoveel verschijningsvormen dat de indruk kan ontstaan dat je alles wel OCD kunt noemen. Dat is zeker niet het geval. Het is pas van een aandoening als je ook problemen hebt met functioneren en/of welbevinden.

De oorzaak van OCD is niet bekend. Zowel erfelijkheid als dat wat je meemaakt kan een rol spelen bij het ontwikkelen van een dwangstoornis.

OCD gaat meestal niet vanzelf over. Behandeling helpt de vicieuze cirkel van obsessies en compulsies te doorbreken. De behandeling van OCD bestaat meestal uit cognitieve gedragstherapie en/of het gebruik van medicijnen.

Nieuws