Skip to main content

Wat is een depressie?

We noemen het een depressie als je voor een lange tijd een sombere en depressieve stemming hebt en/of geen interesse en plezier meer hebt in dingen.

We noemen het een depressie als je voor een lange tijd (minstens twee weken) een sombere en depressieve stemming hebt en/of geen interesse en plezier meer hebt in dingen. Je kunt dan niet meer gelukkig zijn.

Verdriet of somberheid is een normaal gevoel dat je kunt hebben als reactie op iets vervelends wat er in je leven gebeurt. Soms kan je stemming ook vanzelf veranderen. De ene dag voel je je misschien blij of goed, maar de volgende dag kan je je somber voelen. Als je langdurig somber bent, nergens zin in hebt en niet meer kunt genieten van dagelijkse dingen, dan kan het zijn dat je depressief bent. De somberheid is dan veel erger en het beïnvloedt je leven heel erg. Het maakt je leven moeilijker.

Naast een sombere en depressieve stemming en/of geen interesse en plezier meer hebben in dingen kun je last hebben van:

 • Een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens.
 • Problemen met slapen.
 • Veranderingen in eetlust of gewicht.
 • Weinig energie of veel vermoeidheid.
 • Moeite met concentreren of beslissingen nemen.
 • Langzamer worden of juist erg onrustig zijn.
 • Terugkerende gedachten over de dood of zelfmoord.

Het is dan verstandig om naar je huisarts te gaan.

Zijn alle depressies hetzelfde?

Depressies kunnen verschillen van mild tot ernstig. Soms heeft iemand maar één keer in zijn leven last van een depressie, terwijl anderen steeds terugkerende depressies ervaren. Bij een milde depressie heeft iemand slechts enkele depressieve symptomen. Bij een ernstige depressie zijn er veel symptomen aanwezig. Hoeveel last iemand ervan heeft, hangt af van hoe sterk de symptomen zijn en hoeveel ze het dagelijks leven verstoren.

Er zijn ook speciale vormen van depressie, zoals:

 • Postpartum depressie: Deze depressieve stoornis begint enkele weken na de geboorte van een kind.
 • Depressie met seizoenspatroon: Deze vorm van depressie heeft een verband met een bepaalde tijd van het jaar. Vaak komt het voor in de herfst en winter. Mensen ervaren vaak symptomen zoals veel slapen, veel eten en extreme vermoeidheid.
 • Depressie met melancholische of vitale kenmerken: Dit type depressie omvat naast de depressieve symptomen ook vroeg ontwaken, zich ’s ochtends het meest depressief voelen, lichamelijke remmingen, verlies van eetlust en gewichtsverlies, en sterke gevoelens van schuld.
 • Depressie met psychotische kenmerken: Bij deze vorm van depressie treden ook psychotische symptomen op. Iemand kan bijvoorbeeld ten onrechte geloven dat hij grote fouten heeft gemaakt, geen geld meer heeft, zondig is of aan een ernstige ziekte lijdt. Deze overtuigingen zijn moeilijk te corrigeren.

Nieuws