Skip to main content

Wat is een angststoornis?

Angst is een gevoel dat verwijst naar dreigend gevaar en gaat gepaard met lichamelijke verschijnselen door activatie van het autonome zenuwstelsel.

We zijn allemaal wel eens bang en dat is heel gezond. Angst is een waarschuwing voor gevaar en helpt je jezelf te beschermen. Maar als je vaak angstig bent op momenten dat er eigenlijk geen reden voor is, en de angsten gaan langzaamaan jouw leven beheersen, spreken we van een angststoornis. Angststoornissen komen vrij veel voor en kunnen allerlei vormen aannemen.

Hoe vaak komen angststoornissen voor?

Eén op de vijf Nederlanders, maakt in zijn of haar leven een angststoornis door. Dat wil zeggen dat 1 miljoen mannen, vrouwen, jong, volwassen en oud een angststoornis hebben of hebben gehad.

Eerste tips bij angstklachten

  1. Houd jouw angsten niet voor jezelf, maar vertel iemand in jouw omgeving hierover.
  2. Neem contact op met jouw huisarts. Hij/zij kan je helpen of doorverwijzen naar de juiste behandelaar.
  3. Het is mogelijk om jouw persoonlijke situatie voor te leggen aan een van de medewerkers van de Angst Dwang en Fobie Stichting. Dit is een landelijke patiëntenvereniging voor mensen met angst- of dwangklachten en hun naasten. De medewerkers zijn zelf ervaringsdeskundig en kunnen je nadere informatie en advies geven aan de hand van jouw situatie.

Behandeling

Voor de behandeling van angststoornissen bestaan in Nederland zorgstandaarden. Het NedKAD adviseert behandelaars, maar ook patiënten te kiezen voor deze behandelingen. Bij de afzonderlijke angststoornissen staat telkens de behandeling volgens de zorgstandaard beschreven. Je kunt hier meer over lezen op www.ggz standaarden.nl

Zorgstandaard in beeldverhaal

Om de zorgstandaard toegankelijker te maken voor mensen met angstklachten, hun naasten en andere betrokkenen heeft de ADF stichting een beeldverhaal gemaakt en uitgegeven in een handzame brochure.

Angststoornis en depressie

Een angststoornis heeft een grote invloed op iemands leven. Veel mensen voelen zich daardoor somber. Bij sommige mensen is de somberheid zo groot dat er naast de angststoornis ook sprake is van een ernstige depressie. Dit komt gelukkig niet heel vaak voor.

Lees hier meer over depressie.

Nieuws