Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Wat is een angststoornis?

We zijn allemaal wel eens bang en dat is heel gezond. Het is een waarschuwing voor gevaar en helpt u zichzelf te beschermen. Maar als u vaak angstig bent op momenten dat er eigenlijk geen reden voor is, en de angsten gaan langzaamaan uw leven beheersen, spreken we van een angststoornis.  Angststoornissen komen vrij veel voor en kunnen allerlei vormen aannemen.

Hoe vaak komen angststoornissen voor?

Eén op de vijf Nederlanders, maakt in zijn of haar leven een angststoornis door. Dat wil zeggen dat 1 miljoen mannen, vrouwen, jong, volwassen en oud een angststoornis hebben of hebben gehad.

Eerste tips bij angstklachten

  1. Houd uw angsten niet voor uzelf, maar vertel iemand in uw omgeving hierover.
  2. Neem contact op met uw huisarts. Hij/zij kan u helpen of doorverwijzen naar de juiste behandelaar.
  3. Het is mogelijk om uw persoonlijke situatie voor te leggen aan een van de medewerkers van de Angst Dwang en Fobie Stichting. Dit is een landelijke patiëntenvereniging voor mensen met angst- of dwangklachten en hun naasten. De medewerkers zijn zelf ervaringsdeskundig en kunnen u nadere informatie en advies geven aan de hand van uw situatie.

Behandeling

Voor de behandeling van angststoornissen bestaan in Nederland zorgstandaarden. Het NedKAD adviseert behandelaars, maar ook patiënten te kiezen voor deze behandelingen. Bij de afzonderlijke angststoornissen staat telkens de behandeling volgens de zorgstandaard beschreven. U kunt hier meer over lezen op www.ggz standaarden.nl

Zorgstandaard in beeldverhaal

Om de zorgstandaard toegankelijker te maken voor mensen met angstklachten, hun naasten en andere betrokkenen heeft de ADF stichting een beeldverhaal gemaakt en uitgegeven in een handzame brochure. De brochures zijn tegen verzendkosten bij de ADF stichting te bestellen via bestelling@adfstichting.nl o.v.v. beeldverhaal ZS Angst.

Je kunt de brochure bekijken via:
http://issuu.com/thegraphicstory/docs/zorgstandaard?e=32018669/64877869