Skip to main content

STAIRS programma: Herstellen van een depressie

Het STAIRS programma is opgezet als ondersteuning van patiënten die herstellen van een depressie. Het evenwicht in je leven kan door een depressie flink verstoord zijn. Ook als de depressie zelf een stuk minder is dankzij behandeling, ervaren veel mensen nog allerlei gevolgen in hun leven. Allerlei dingen die eerder prima konden, blijken na een depressie soms een stuk lastiger te zijn.

Welke blijvende gevolgen je ook ervaart, ze kunnen allemaal het beeld dat je van jezelf hebt veranderen. Dit betekent dat je op zoek moet naar manieren om weer naar tevredenheid te kunnen leven, ook al zijn er misschien nog gevolgen van de depressie aanwezig. Om hierbij te ondersteunen ontwikkelde een projectgroep met clinici en ervaringsdeskundigen samen STAIRS.

In het STAIRS programma werk je samen met anderen aan verschillende aspecten die beïnvloed zijn door de depressie. Deze aspecten zijn verwerkt in de volgende 8 modules:
⁃ gevolgen van de depressie,
⁃ structuur,
⁃ ontspanning,
⁃ verbinding maken,
⁃ (zelf)stigma,
⁃ zelfbeeld,
⁃ zingeving en
⁃ terugvalpreventie.

Elke module bestaat uit een groepsbijeenkomst waarin je met elkaar ervaringen uitwisselt en oefeningen doet, en een thuiswerkopdracht waarmee je thuis verder werkt aan datgene wat in de bijeenkomst is geleerd.

Sinds kort wordt de module ook online aangeboden. Aanmeldingen welkom! Het programma is ontwikkeld samen met ervaringsdeskundigen, en wordt gegeven door een koppel van hulpverlener en ervaringsdeskundige.

Het project is een samenwerking van het UMCG Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, MIND en Alles Goed.

Website over de STAIRS-training.

Informatie over het onderzoek.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl