Skip to main content

NedKAD-conferentie: Hardnekkig of therapieresistent?

Op 15 oktober 2021 vindt de jaarlijkse conferentie van het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie plaats. Dit jaar met de focus op hardnekkige, langdurige psychische klachten. De inschrijving is inmiddels geopend.

Hoewel veel mensen met angst-, dwang- of stemmingsklachten na een psychologische behandeling of door medicatie opknappen, is er toch nog een grote groep die niet van hun klachten afkomt. Hoe noemen we die groep? Onbehandelbaar, therapieresistent? Moeten we verder zoeken naar behandelingen die deze groep met hardnekkige klachten toch kunnen helpen?

Alles op een rij

Tijdens deze conferentie zetten we de effectieve methoden in het behandelen van langdurige depressies, angststoornissen en OCD op een rij. En er wordt ingezoomd op behandelingen die de groep mensen met hardnekkige klachten toch kunnen helpen. Na lezingen door Frenk Peeters, Pim Cuijpers en Gert-Jan Hendriks presenteren vier onderzoekers resultaten van hun actuele onderzoek. ’s Middags zijn er workshops met verdieping in innovatieve behandelmethoden, zoals rTMS, psychedelica, CBASP: Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy. Ook is er een ronde workshops over lotgenotencontact, en interventies voor persoonlijk en maatschappelijk herstel.

Leven met langdurige psychische klachten

Hoe kun je je eigen leven inrichten, zodat je met je klachten een acceptabel leven kunt leiden? In het programma is een workshopronde opgenomen waarin we focussen op interventies die mensen helpen te werken aan hun persoonlijk en maatschappelijk herstel. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Bibberbar voor lotgenotencontact. Er is een workshop over Individuele Plaatsing en Steun, een effectieve arbeidsre-integratiemethode voor mensen met psychische problemen die de wens hebben betaald werk te krijgen en te behouden. Ten slotte is er een workshop over Wellness Recovery Action Plan (WRAP). Bij het maken van een WRAP breng je zelf in kaart wat je nodig hebt voor je welbevinden.

Voor wie?

De conferentie is bedoeld voor psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, ggz-cliënten en hun naasten.

Plaats

De Eenhoorn Amersfoort [bereikbaarheid]

De voertaal is Nederlands

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij de FGzPt, de NVvP, VGCt, V&VN en het register Verpleegkundig Specialisten

Meer informatie en inschrijven

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl