Skip to main content

Factsheet Psychotherapie bij angst- en dwangstoornissen

NedKAD heeft een factsheet gemaakt over psychotherapie bij volwassenen met een angst- of dwangstoornis. Het gaat om de paniekstoornis, agorafobie (pleinvrees), de sociale angststoornis, de gegeneraliseerde angststoornis, specifieke fobieën, de obsessieve compulsieve stoornis (OCS, of dwangstoornis) en de morfodysfore stoornis (stoornis in de lichaamsbeleving). Een mooi overzicht van wetenschappelijk kennis over behandeling van angst- en dwangstoornissen.

Psychotherapie effectief?

In deze uitgave wordt ingegaan op de effectiviteit van de verschillende therapieën. Het geeft antwoord op de vraag welke therapie het beste werkt bij de verschillende stoornissen. Het blijkt dat sommige stoornissen veel beter met psychotherapie te behandelen zijn dan andere.  Ook beschrijft de factsheet onze kennis op het gebied van de individuele therapie en groepstherapie, wanneer je start met de therapie en wanneer je ermee stopt, de combinatie van psychotherapie en medicatie. Ten slotte wordt kort ingegaan op  wat te doen om te voorkomen dat klachten terugkomen als je met de therapie stopt.

Bronnen

Uitgangspunten voor deze factsheet zijn de laatste versie van de Multidisciplinaire richtlijn Angststoornissen (2013) en de Zorgstandaard Angststoornissen (2017)aangevuld met gegevens waarvoor bewijs is gevonden in meta-analyses (tot begin 2020), dat wil zeggen in onderzoek waarin de gegevens uit meerdere onderzoeken zijn samengenomen.

Download de Factsheet  Psychotherapie bij angst- en dwangstoornissen 

Naar de NedKAD Factsheets 

 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl