Skip to main content

Eén hersennetwerk, zes aandoeningen?

Is één hersennetwerk verantwoordelijk voor zes verschillende psychische aandoeningen?

Comorbiditeit (de aanwezigheid van één of meer (chronische) aandoeningen naast de hoofddiagnose) is een veel voorkomend fenomeen. Gezien er zo veel overlap is van verschillende aandoeningen, vermoeden wetenschappers dat er een neurobiologische verklaring is.

Neurologie en psychiatrie

Om dit verder te belichten, bekeek een onderzoeksteam verbonden aan het Brigham and Women’s Hospital in Boston, Massachusetts, verschillende neurologische en psychiatrische gegevens. Ze kwamen erachter dat er mogelijk een relatie bestaat tussen één specifiek hersennetwerk en depressie, angststoornissen, schizofrenie, bipolaire stoornissen, verslaving en obsessief-compulsieve stoornissen (OCS).

Transdiagnostisch netwerk

Door een specifiek transdiagnostisch netwerk (één netwerk wat ten gronde ligt aan verschillende stoornissen) voor psychiatrische ziekten te identificeren, heeft het team een aantal mogelijke nieuwe richtingen geopend voor vervolgstudies. Een vervolg is de analyse van bestaande fMRi gegevens om te zien of neuronen hetzelfde pad volgen in de hersenen. Daarbij wil het team nagaan of dit pad gelijk is voor de verschillende aandoeningen, wat zou duiden op hetzelfde onderliggende netwerk. Het team is ook van plan Transcraniële (‘door de schedel heen’) Magnetische Stimulatie (TMS) te gebruiken om het netwerk te beïnvloeden. TMS is een methode waarin met behulp van magnetische velden de hersenen van buitenaf kunnen worden beïnvloed.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Nature Human Behavior.

Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl