Skip to main content

GGZ inGeest afdeling Angst en Dwang

De afdeling Angst en Dwang is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van patiënten met een complexe, veelal chronische angst- of dwangstoornis

De afdeling Angst en Dwang is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van patiënten met een complexe, veelal chronische angst- of dwangstoornis. Onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met de afdeling Psychiatrie van het Amsterdam UMC.

Behandeling

De afdeling is gespecialiseerd in innovatieve behandelingen voor dwangstoornissen, zoals Inference-Based Approach (IBA), een nieuw type cognitieve therapie en rTMS (Trans Magnetische Stimulatie) in combinatie met exposure. Daarnaast lopen er twee grote wetenschappelijke onderzoeken: de KOMMA studie vergelijkt een intensieve CGT (4 dagdelen reguliere CGT gedurende 20 weken) en de PADOLA studie vergelijkt schematherapie bij angststoornissen met de gebruikelijke zorg. Daarnaast is er een psychotherapeutische deeltijdbehandeling en de mogelijkheid om in de regio Amsterdam behandeling aan huis te krijgen. Voor mensen die meer zelfstandig aan hun behandeling willen werken, bieden wij individuele behandeling met eHealth ondersteuning op maat in onze gespecialiseerde Mindway poli (www.Mindway.nl). Mensen die onder goede begeleiding hun antidepressiva willen afbouwen  kunnen dit doen op de afbouwpoli (https://www.ggzingeest.nl/afbouwpoli).

Onderzoek

Diverse behandelingen vinden plaats in het kader van wetenschappelijk onderzoek met als doel de zorg voor mensen met angst- en dwangklachten verder te verbeteren, waardoor de langetermijnprognose verbetert. Aan alle patiënten die zich aanmelden, wordt gevraagd deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Onderzoeken naar angst die momenteel binnen onze afdeling worden uitgevoerd zijn te vinden op https://wetenschapsdesk.nl/.

Second opinion

De afdeling biedt second opinions voor diagnostiek en behandeling bij mensen met complexe en/of chronische angst- en dwangklachten. Elders vastgelopen behandelingen kunnen worden overgenomen.
Voor een second opinion vragen wij om een verwijsbrief met een duidelijke onderzoeksvraag en de relevante informatie betreffende de voorgaande behandeling(en). De aanvraag moet gedaan worden door de huidige behandelaar of door de huisarts.

 

Contactpersonen zijn prof. dr. N. Batelaan (psychiater), dr. W. Scholten (psychotherapeut) en dr. Anna Muntingh (klinisch psycholoog). Zij zijn te bereiken via 020-7885000.

De Nieuwe Valerius
Postbus 74077
1070 BB Amsterdam

020-7885555
aanmelding@ggzingeest.nl

www.ggzingeest.nl