Skip to main content

Korte Metten Met Angst

Heeft u last van angst-, dwang- of traumaklachten en zoekt u hiervoor een GGZ-behandeling? Doe dan mee aan het Korte Metten Met Angst (KOMMA) onderzoek!

Achtergrond

Eén op de 10 mensen lijdt aan een angst-gerelateerde stoornis: paniek, pleinvrees, sociale angst, piekeren, dwang, trauma of ziektevrees. Het effect op iemands kwaliteit van leven is enorm. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de behandeling die voor angst-gerelateerde stoornissen geadviseerd wordt. Normaal gesproken hebben mensen die CGT krijgen wekelijks een sessie. De behandeling duurt zo ongeveer een half jaar, terwijl mensen zo snel mogelijk hun leven willen oppakken. Daarom is er een nieuwe aanpak: kortdurende-intensieve CGT (KI-CGT), die binnen de GGZ steeds meer gebruikt wordt. Bij KI-CGT krijg je in een korte tijd veel sessies, zodat je sneller vooruitgang kunt boeken.

Doel van het onderzoek

We weten dat KI-CGT even goed werkt als wekelijkse CGT. Mensen lijken bovendien sneller op te knappen van hun angstklachten. We weten nog niet voor wie dit de beste behandelvorm is, of de angst wegblijft als de behandeling is afgelopen en of de behandelvorm betaalbaar is. Deze vragen willen we met behulp van het KOMMA onderzoek beantwoorden.

Wat houdt deelname in?

Deelnemers aan ons onderzoek krijgen 20 sessies CGT. De helft krijgt wekelijkse sessies verspreid over 20 weken. De andere helft krijgt KI-CGT, met 16 sessies in de eerste twee weken (4 dagdelen) en nog 4 losse sessies binnen 3 maanden.

Voor, tijdens en na de behandeling vragen we de deelnemers om vragenlijsten in te vullen en enkele interviews te doen. De interviews en vragenlijsten worden online afgenomen over een periode van 13 maanden.

Deelnemende instellingen

De behandelingen in het kader van het KOMMA onderzoek zullen plaatsvinden bij Altrecht (Utrecht), GGz Centraal (Hilversum) en 4 vestigingen van GGZ inGeest (Amstelveen, Amsterdam, Haarlem en Hoofddorp).

Voor meer informatie: www.kommastudie.nl
Of mail je vraag naar : komma@amsterdamumc.nl