Skip to main content

Angst

Eén op de vijf Nederlanders maakt in zijn of haar leven een angststoornis door.

Wat is een angststoornis?

We zijn allemaal wel eens bang en dat is heel gezond. Angst is een waarschuwing voor gevaar en helpt je jezelf te beschermen. Maar als je vaak angstig bent op momenten dat er eigenlijk geen reden voor is, en de angsten gaan langzaamaan jouw leven beheersen, spreken we van een angststoornis. Angststoornissen komen vrij veel voor en kunnen allerlei vormen aannemen.

Paniekstoornis

Mensen met een paniekstoornis hebben last van paniekaanvallen, die plotseling en onverwacht optreden.

Agorafobie

Als iemand bepaalde activiteiten of situaties vermijdt of doorstaat met grote angst, spreken we van een agorafobie.

Sociale angststoornis

Mensen die last hebben van een sociale fobie zijn bang dat anderen hen kritisch zullen beoordelen. 

Gegeneraliseerde angststoornis

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis − ook wel piekerstoornis genoemd − zijn vrijwel voortdurend overbezorgd.

“Eén op de vijf Nederlanders maakt in zijn of haar leven een angststoornis door. Dat wil zeggen dat 1 miljoen mensen een angststoornis hebben of hebben gehad.”

Zelftest angst

Denk je dat je angstklachten hebt en wilt je testen of het nodig is om hiervoor jouw huisarts te raadplegen? Dan kun je deze zelftest invullen. De test bevat 7 uitspraken die mensen vaak gebruiken om zichzelf te beschrijven.

Angststoornis bij kinderen

  • Een angststoornis kenmerkt zich door buitensporige angst die niet in verhouding staat tot een werkelijke dreiging of die niet passend is voor de leeftijd. Vaak vermijden mensen met een angststoornis situaties die hen angstig maken en piekeren ze over toekomstige gebeurtenissen, wat ook wel anticipatie-angst wordt genoemd.

Angststoornis bij ouderen

Psychische klachten onder ouderen komen veel voor. En waarschijnlijk neemt door de voortgaande vergrijzing het aantal ouderen met psychische klachten de komende jaren alleen maar toe.

Informatie voor professionals

  • De factsheets geven informatie over psychotherapie en gebruik van antidepressiva bij angst- en dwangstoornissen. De zorgstandaard Angstklachten en angststoornissen beschrijft de zorg voor mensen met angst.

Veelgestelde vragen

Heb ik een angststoornis?

Denk je dat je angstklachten hebt en wil je testen of het nodig is om hiervoor jouw huisarts te raadplegen? Dan kun je de zelftest invullen. De test bevat 7 uitspraken die mensen vaak gebruiken om zichzelf te beschrijven. Doe de zelftest hier.