Skip to main content

VR-Moodboost

GGZ Delfland zoekt jongeren tussen de 15 en 23 jaar met een depressieve stoornis, die willen deelnemen aan een onderzoek naar een innovatieve Virtual Reality depressiebehandeling: VR-Moodboost.

Over het onderzoek

Onderzoeker Nancy Schipper legt uit: “Ik ben werkzaam als GZ-Psycholoog en houd mij daarnaast bezig met onderzoek naar VR bij depressie, in het kader van een promotietraject. Van de bestaande behandelingen voor depressie knapt slechts 43% van de cliënten op. Om die reden vind ik het belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van innovatieve behandelmethoden voor depressie. De VR-Moodboost gaat uit van een geheel nieuw behandelmodel voor depressie, gericht op het versterken van positieve gevoelens. Het is een mooi behandelprotocol geworden, waarbij VR als rode draad in iedere sessie terugkomt. Daarnaast zijn er diverse non-VR interventies en huiswerkopdrachten, allen gericht op het versterken van positieve gevoelens.”

De VR-Moodboost behandeling bestaat uit 12 wekelijkse sessies bij een psycholoog. In iedere sessie zit een gedeelte
waarin je in de VR omgeving positieve activiteiten uitvoert. Daarnaast zijn er verschillende andere oefeningen buiten de
VR omgeving, die ook gericht zijn op het versterken van positieve gevoelens. Ook zijn er huiswerkopdrachten, zoals
bijvoorbeeld stap voor stap weer oppakken van plezierige activiteiten.

Meedoen

Cliënten met een depressieve stoornis tussen de 15 en 23 jaar kunnen meedoen aan het onderzoek.

Hoe kun je deelnemen?

  1. Heb je een intakegesprek gepland staan vanwege somberheidsklachten of heb je recent een intake gehad, en ben je geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek? Geef dit aan bij jouw behandelaar.
  2. Je krijgt een indicatiegesprek voor het onderzoek, zodat je vragen kunt stellen en we kunnen bepalen of je geschikt bent om mee te doen. Als je jonger dan 16 jaar bent, hebben we ook toestemming nodig van jouw ouders voor deelname aan het onderzoek.
  3. Als je nog steeds mee wil doen en geschikt blijkt, verdelen we je vervolgens door loting in één van beide wachttijd groepen: 3 of 5 weken wachttijd. Tijdens de wachttijd wordt een signaleringsplan opgesteld.
  4. Hierna start de therapie VR-Moodboost.
  5. Tijdens het onderzoek krijg je als cliënt 4x een telefonische afspraak waarbij een aantal vragenlijsten ingevuld worden. Ook wordt je gevraagd om dagelijks enkele gegevens bij te houden in een app op je smartphone

Contact

Wil je meer informatie of heb je interesse om deel te nemen aan dit onderzoek? Geef dit aan bij jouw behandelaar of neem contact op met de onderzoeker Nancy Schipper via VRonderzoek@ggz-delfland.nl.