Skip to main content

Stayfine onderzoek: voorkomen van terugval bij jongeren

Iedereen heeft wel eens een dipje. Maar meer dan één op de vijf jongeren krijgt voor zijn 21e te maken met een angst- en/of depressieve stoornis. Daarbovenop krijgen, van alle jongeren die herstellen, 3 op de 5 binnen drie jaar opnieuw angst en/of depressieve klachten (dit wordt een terugval genoemd). Met het StayFine onderzoek wordt onderzocht of het mogelijk is terugval te voorkomen. Hiervoor is de StayFine app ontwikkeld.

Over het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te weten te komen of de StayFine app, met steun van ervaringsdeskundigen, het terugkeren van angst en depressie kan voorkomen. Daarvoor worden twee groepen vergeleken: Een groep die zichzelf monitort met een groep die zichzelf monitort en de modules gebruikt. Loting bepaalt in welke groep iemand terecht komt.

Als deelnemer doe je 5 keer in drie jaar mee aan een online interview, vragenlijst en monitoren. Je mag daarbij een horloge dragen die meet hoeveel je beweegt. Zo wordt gekeken hoe het met je gaat en of je opnieuw angst of depressieve klachten krijgt. Tussendoor krijg je hier ook af en toe vier vragen over.

Toeval bepaald of je ook de modules krijgt, die je dan in 10 weken gaat doorlopen op je eigen tempo. Tijdens de interventie heb je contact met een maatje (de ervaringsdeskundige), die je feedback geeft. Ook kun je een StayFine-vriend vragen om je te helpen als je de StayFine app gebruikt.

Aanmelden

Er kunnen voor het hoofdonderzoek 254 jongeren meedoen van 13 t/m 21 jaar die hersteld zijn van een angst- en/of depressieve stoornis.

Ben jij een geschikte jongere? Meld je aan!