Skip to main content

Sporten versterkt – sporttherapie bij depressie

Een gerandomiseerd onderzoek van Pro Persona naar aerobisch sporten als augmentatiestrategie bij de behandeling van depressie.

Over het onderzoek

Met het Sporten Versterkt onderzoek wil het onderzoeksteam we het effect van de behandeling voor depressie vergroten. Uit eerder onderzoek weten we dat driemaal per week aerobisch (ofwel: cardio) sporten op gemiddelde intensiteit depressieve symptomen laat dalen. Sporten blijkt hiermee een effectieve behandeling voor depressie. Daarnaast is er wetenschappelijk bewijs uit het buitenland dat sporten in combinatie met een andere behandeling (zoals psychotherapie of medicatie) het effect van deze behandeling kan vergroten.

Echter, in Nederland wordt sporten nog weinig gericht gebruikt in de behandeling van depressie. In het Sporten Versterkt onderzoek, willen de onderzoekers binnen de Nederlandse behandelsetting meten of sporten naast de standaardbehandeling inderdaad beter werkt dan alleen de standaardbehandeling. Het uiteindelijk doel is mensen met een depressie een betere behandeling te geven.

Meedoen

Iedereen vanaf 16 jaar die depressief is en hiervoor in behandeling is of gaat starten bij Pro Persona, het Radboudumc, GGNet of GGZ Oost-Brabant kan meedoen bij het onderzoek.

Deelname aan het onderzoek kun je bespreken met jouw behandelaar.

Website

Voor meer informatie, da naar de website van het onderzoek.