RESET Studies: Jeugdtrauma & Depressie
Vanuit het Amsterdam UMC, locatie VUmc is een onderzoek gestart naar het verband tussen jeugdtrauma en depressieve symptomen bij patiënten met een depressie. Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van hoe vaak verschillende typen jeugdtrauma en depressieve klachten voorkomen. Daarnaast wordt er in twee vervolgonderzoeken (RESET studies) gekeken naar nieuwe behandelstrategieën die gericht jeugdtrauma en depressie op volwassen leeftijd aanpakken.
Over het onderzoek
Het vervolgonderzoek genaamd RESET (Restoring mood after Early life Trauma), bestaat uit twee aparte studies waarin verschillende behandelingen worden onderzocht die gericht jeugdtrauma op volwassen leeftijd willen aanpakken. Door het aanpakken van het jeugdtrauma wordt geprobeerd de depressieve symptomen te verlichten. Het behandelen van jeugdtrauma bij depressie onderzoeken we met twee verschillende behandelvormen: medicatie en psychotherapie. Je kan meedoen aan de RESET-medicatie studie of de RESET-psychotherapie studie, deelname aan beide studies is niet mogelijk.
RESET-medicatiestudie
In de RESET-medicatiestudie onderzoekt het team of het ontregelde stress-systeem ‘gereset’ kan worden met een geneesmiddel dat het stresseiwit glucocorticoïd receptor (GR) blokkeert. Ze hopen depressies bij mensen die jeugdtrauma hebben meegemaakt beter en sneller te behandelen. Bij jeugdtrauma raakt het stresssysteem en het stresseiwit GR overbelast tijdens een kwetsbare periode in de vroege jeugd. Die ontregeling blijft het hele leven bestaan en lijkt iemand gevoeliger te maken voor depressie.
Lees meerRESET-psychotherapie studie
- Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): het ophalen van herinneringen aan het trauma en het tegelijk uitvoeren van een afleidende taak kan de kracht en emotionele lading van de herinnering doen afnemen.
- Imaginaire Rescripting (ImRs): het ophalen van herinneringen aan het trauma en deze herschrijven (rescripting), waardoor de betekenisverlening aan de herinneringen wordt veranderd.
Als deze nieuwe aanpak van jeugdtrauma met traumabehandeling werkt om depressie goed te behandelen, kunnen patiënten hier op korte termijn baat bij hebben omdat bovengenoemde traumabehandelingen al veel binnen de psychiatrie worden toegepast bij trauma-gerelateerde aandoeningen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Meedoen
Het onderzoeksteam is op zoek naar volwassen mannen en vrouwen met een matige tot ernstige depressie en jeugdtrauma. Voor beide RESET studies geldt dat jouw normale depressiebehandeling gewoon blijft doorlopen of kan worden opgestart.
Meedoen aan de RESET-medicatiestudie
Als je meedoet, zul je worden ingeloot in één van de volgende groepen (naast de depressiebehandeling die je eventueel al via je behandelaar krijgt):
- Groep 1: je slikt gedurende 1 week dagelijks het middel mifepriston.
- Groep 2: je slikt gedurende 1 week dagelijks een placebo.
Vrouwen die zwanger zijn of geen non-hormonale anticonceptie willen gebruiken tijdens het onderzoek kunnen niet meedoen met de medicatiebehandeling. Mifepriston kan namelijk ook worden gebruikt voor zwangerschapsafbreking en kan mogelijk de effectiviteit van hormonale anticonceptiemiddelen verminderen. Er zijn geen negatieve langetermijneffecten op de vruchtbaarheid. Mifepriston is eerder onderzocht voor de behandeling van psychotische depressie met een gunstig effect. Het gebruik van mifepriston gedurende 7 dagen bleek hierbij veilig, en bijwerkingen waren vergelijkbaar met placebo.
Let op: Wanneer er sprake is van PTSS-klachten als herbelevingen (flashbacks, nachtmerries), dan is het helaas niet mogelijk om mee te doen aan de RESET-medicatiestudie. Dit onderzoek richt zich alleen op mensen die een depressie en jeugdtrauma hebben.
Meedoen aan de RESET-psychotherapie studie
Voor deelname aan de RESET-psychotherapie studie dien je in behandeling te zijn of aangemeld te zijn bij één van de deelnemende GGZ instellingen: GGZ inGeest in Amsterdam, Altrecht in Utrecht of HSK Groep in Woerden, Den Haag, Den Bosch, Maastricht, Arnhem of Ede.
Lees meer- Groep 1: je ontvangt een reguliere depressiebehandeling
- Groep 2: je ontvangt traumabehandeling naast jouw reguliere depressiebehandeling
Voor, tijdens, en na de behandeling worden een aantal klachten en factoren uitgevraagd met vragenlijsten. Ook zul je gedurende de behandeling worden gevraagd om eens in de twee weken thuis een online vragenlijst in te vullen om het beloop van jouw depressieve klachten in kaart te brengen. De traumabehandelingen zullen worden gegeven door ervaren en gekwalificeerde therapeuten.
Biologische metingen
Bij beide onderzoeken zijn we daarnaast ook geïnteresseerd in de biologische veranderingen na de traumabehandeling met medicatie of psychotherapie.
Lees meer
Website
De RESET studies