Skip to main content

InflaMED onderzoek: het behandelen van depressie met ontstekingsremmers

Vanuit het Amsterdam UMC, locatie VUmc is een nieuw onderzoek gestart naar nieuwe behandelmogelijkheden voor mensen met immuno-metabole depressie.

Over het onderzoek

Mensen met depressie kunnen licht verhoogde ontstekingswaarden in hun bloed hebben. Licht verhoogde ontstekingswaarden gaan vaak samen met specifieke symptomen van depressie, zoals energieverlies, toegenomen eetlust of gewicht, en veel slapen.

Dit type depressie wordt ook wel immuno-metabole depressie genoemd. We denken dat deze ontstekingswaarden een rol kunnen spelen in de behandeling van depressie. Het verlagen van deze ontstekingswaarden met celecoxib, naast een reguliere behandeling (medicatie of psychotherapie), kan leiden tot een groter behandelsucces.

In het inflaMED onderzoek wil het onderzoeksteam het effect meten van de ontstekingsremmer celecoxib op depressieve klachten. Zij willen in deze studie het effect van celecoxib onderzoeken bij mensen met specifieke symptomen van depressie en licht verhoogde ontstekingswaarden.

Meedoen

Het team is op zoek naar:

  • volwassen mannen en vrouwen (18-65 jaar) met een matige tot ernstige depressie,
  • bij wie symptomen als energieverlies, toegenomen eetlust of gewicht, en veel slapen aanwezig zijn, en
  • die voor hun depressie onder behandeling zijn (medicatie of psychotherapie*)

Jouw geschiktheid voor deelname wordt in een screening onderzocht, waarbij ook met een vingerprikje wat bloeddruppels worden afgenomen.

 * Bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT), gedragstherapie, interpersoonlijke therapie en psychodynamische therapie.

Wat houdt het onderzoek in?

Deelnemers slikken twaalf weken lang, elke dag, celecoxib of een placebopil. Zij worden willekeurig ingedeeld in de celecoxib of placebo groep.

Lees meer

Website

Ga naar de website van het onderzoek voor meer informatie.