Skip to main content

Zijn onstekingsremmers het antwoord op deze vorm van depressie?

De helft van patiënten met een depressieve stoornis, reageren onvoldoende op antidepressiva. Het alternatief is vaak psychotherapie, maar dat werkt ook niet altijd. Dat niet iedere depressie eenzelfde basis heeft, is bekend. Dat er meer alternatieve behandelmethodes moeten komen, eveneens.

Ontstekingsremmers

Het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel (UPC) bekijkt of ontstekingsremmers kunnen werken tegen depressies. Eerdere kleinschalige onderzoeken lijken dat uit te wijzen. Het centrum werkt hierin samen met de Universiteit van Antwerpen, de KU Leuven, de Vrije Universiteit Leuven en het UMC in Amsterdam. Met het onderzoek is 1,2 miljoen euro gemoeid. Maar wat onderzoekt men precies?

Psychologische en biologische factoren

Een depressie kan ontstaan vanuit een trauma, of vanuit andere psychologische factoren. Maar ook biologische factoren spelen een belangrijke rol. In de meeste gevallen is het een combinatie van de twee. 

Ontstekingsremmers blijken verrassend effectief bij een deel van de depressieve patiënten. Bij 30% van de depressieve patiënten, is er een té actief immuunsysteem aan de gang. Het lichaam vecht hierbij letterlijk tegen zichzelf. Zij hebben dan ook een specifieke aanpak nodig. Antidepressiva werkt niet voor hen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek zijn 240 proefpersonen nodig. 120 mét ontstekingswaarden en 120 zonder. Bij het onderzoek worden twee remmers gebruikt. Een groep gebruikt celecoxib, een middeltje dat uit dezelfde familie komt als ibuprofen. Het tweede middel is minocycline, een soort antibioticum dat goed werkt tegen ontstekingen. Een derde middel zal een placebo zijn. Het onderzoek zal zo’n 3 tot 4 jaar in beslag nemen. Als de resultaten aan de verwachtingen voldoen, zal de uitkomst straks gewoon via de huisarts te verkrijgen zijn.

Het ambitieuze onderzoek heeft de naam INSTA-MD gekregen. Lees er meer over op de website van UPC Duffel. 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl