Skip to main content

“Woordkeuze kan uitwijzen of iemand aan depressie lijdt”

Woordkeuze kan accuraat uitwijzen of iemand aan een depressie lijdt. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Reading. Naast woorden die negatieve emoties uitdrukken, gebruiken mensen met een depressie meer voornaamwoorden in de ik-vorm.

Voor het onderzoek werd een grote hoeveelheid tekst geanalyseerd, afkomstig van 64 verschillende fora die zich op geestelijke gezondheid richten; meer dan 6.400 gebruikers werden onder de loep genomen.

Woordkeuze bij depressie: voornaamwoorden in de ik-vorm

Het zal niemand verbazen dat mensen die aan symptomen van een depressie lijden overmatig vaak woorden gebruiken die negatieve emoties uitdrukken, en dan met name negatieve bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden – zoals “eenzaam”, “verdrietig” of “ellendig”.

Interessanter is het gebruik van voornaamwoorden. Mensen met symptomen van een depressie maken aanzienlijk meer gebruik van voornaamwoorden in de ik-vorm, bijvoorbeeld  “me/mij”, “mezelf” en “ik”. En dat terwijl zij aanzienlijk minder voornaamwoorden in de tweede en derde persoon – zoals “zij”, “hun” of “zij” (enkelvoud) gebruiken. Dit patroon van voornaamwoordengebruik suggereert dat mensen met een depressie meer gefocust zijn op zichzelf, en minder in verbinding staan met andere mensen.

Woordgebruik op herstelfora

In het onderzoek werden ook herstelfora meegenomen, waarop leden die aangeven te zijn hersteld van een depressieve episode positieve en aanmoedigende posts plaatsen over hun herstelproces.

Op deze herstelfora kwam woordgebruik dat negatieve emoties uitdrukte ongeveer even veel voor als op de controlefora, terwijl woorden die positieve emoties uitdrukken ongeveer 70 procent vaker voorkwamen.

Bron: Clinical Psychological Science

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl