Skip to main content

“Werken in het weekend en overwerk veroorzaken hoger risico op depressie”

Werken in het weekend en overwerk veroorzaken een hoger risico op depressie. Dit blijkt uit een onderzoek van UCL en Queen Mary University of London. De onderzoekers namen de gegevens van 20.000 werknemers onder de loep. Het gaat om een observatiestudie, dus de exacte oorzaken van het verhoogde risico op depressie zijn niet onderzocht. Toch hebben de onderzoekers wel een aantal mogelijke verklaringen voor dit verband.

Werken in het weekend

Het blijkt dat zowel mannen als vrouwen die de meeste of alle weekenden werken, meer kans hebben op symptomen van depressie dan mensen die nooit in het weekend werken.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat veel weekendwerkers aan het werk zijn in lager betaalde sectoren en sowieso gevoeliger zijn voor depressie.

Overwerk doordeweeks

Ook doordeweekse overuren blijken een zware last te zijn, in dit geval alleen voor vrouwen.  Vrouwen die meer dan 55 uur per week werken, hadden namelijk 7,3% meer kans op depressie dan vrouwen met een ‘normale’ werkweek. Bij mannen werd dit verschil niet gevonden.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat volgens de onderzoekers vrouwen een groot deel van het huishouden op zich nemen, naast hun werk. Dit zorgt in totaal voor extra werkuren, meer tijdsdruk en soms te veel verantwoordelijkheden.

Bron: Journal of Epidemiology and Community Health

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl