Skip to main content

Week van de Psychiatrie: betekenisvol meedoen

De landelijke Week van de Psychiatrie wordt zowel online als offline gehouden van 22 tot en met 27 maart en heeft als thema Betekenisvol meedoen. Ruim 4 op de 10 mensen krijgen ooit in hun leven één of meerdere psychische aandoeningen. De vraag om betekenisvol te kunnen of mogen meedoen ontstaat vaak als de focus verschuift van genezen naar herstel van iemands kwaliteit van leven. In de week van de Psychiatrie zijn er verschillende activiteiten en bijeenkomsten waarbij hierover in gesprek wordt gegaan.

De vraag wordt extra relevant wanneer mensen als gevolg van hun psychische beperking bijvoorbeeld hun werk en/of hun inkomen verliezen of moeite hebben om sociale relaties in stand te houden. Het (opnieuw) zin vinden en betekenis geven aan je leven kost inspanning en energie. Dit vraagt om eigen regie. Hoe vind je de kracht en wie of wat kan je daarbij helpen?

Betekenisvol meedoen

Tijdens deze week komen mensen aan het woord die vertellen over hun ervaringen met betekenisvol meedoen. Met hun ervaring inspireren zij anderen. Er vinden talloze lokale, regionale en landelijke activiteiten plaats. Vanuit instellingen, professionals, ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers. Deze zijn allemaal te vinden op de website www.weekvandepsychiatrie.nl.

De landelijke afsluiting is op 27 maart in Sittard. Vanwege corona worden veel bijeenkomsten online aangeboden en zijn daarmee voor een groot publiek toegankelijk.

Week van de Psychiatrie

De Week van de Psychiatrie is een initiatief van professionals en cliënten in de ggz. De Dag van de Psychiatrie (inmiddels omgedoopt tot Week) is sinds de jaren zestig een jaarlijks terugkerend evenement. Aanvankelijk had de Week een meer actiegericht karakter, maar nog steeds streeft de organisatie naar humane benadering, gelijkwaardigheid in de ggz en het voorkómen van onnodig lijden.

Elk jaar agendeert de Week van de Psychiatrie een thema dat door cliënten belangrijk wordt gevonden, maar nog onvoldoende belicht wordt in de zorg en steun aan cliënten.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl