Skip to main content

Vriendschap versterkt mentale weerbaarheid bij kinderen met nare jeugdervaringen

Vriendschap versterkt mentale weerbaarheid bij kinderen met nare jeugdervaringen, zoals mishandeling, verwaarlozing, gescheiden ouders of financiële of psychische problemen thuis. Dat blijkt uit onderzoek van Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, veiligheid en veerkracht aan de Universiteit Leiden. Deze kinderen lijden vaker aan depressie of angst en hun welzijn is lager.

Van Harmelen en haar collega’s interviewden voor eerder onderzoek een groep van ruim 1200 jongeren herhaaldelijk tussen hun veertiende en zeventiende jaar. Ook interviewden ze een van hun verzorgers ? meestal hun moeder ? over hun jeugdervaringen en hun mentale gesteldheid.

Vriendschap versterkt mentale weerbaarheid

Voor het nu gepubliceerde onderzoek naar de relatie tussen mentale veerkracht en vriendschap, kende Van Harmelen alle 1200 jongeren een veerkrachtscore toe. Een hogere veerkracht correleerde  sterk met betere vriendschappen. Dat resultaat laat een verband zien tussen vriendschap en veerkracht, maar bewijst niet dat vriendschap invloed heeft op veerkracht.

Dat blijkt wel uit de volgende stap die Van Harmelen zette: ze onderzocht de verandering in vriendschappen en veerkracht die jongeren toonden tussen hun veertiende en zeventiende jaar. Als hun veerkracht was toegenomen in die periode, rapporteerden ze ook meer vriendschap. Nam hun veerkracht af, dan waren ook hun vriendschappen afgenomen, bijvoorbeeld door verhuizing of ruzie.

Lees het hele artikel op de website van Universiteit Leiden

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl