Skip to main content

VR-bril voor voorkomen angst en stress tijdens medische procedure bij kinderen

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam zet een VR-bril in voor het voorkomen van ‘procedurele distress’ (pijn, angst en stress tijdens een medische procedure) bij kinderen. De brillen worden ingezet bij bijvoorbeeld puncties of het plaatsen van een infuus. Zo kunnen kinderen beter ontspannen en ervaren ze minder pijn, angst en stress.

Medische hypnose wordt door speciaal opgeleide zorgverleners al langer ‘live’ toegepast op de afdeling Kindergeneeskunde van OLVG. Bij medische hypnose wordt het kind in een diepe staat van ontspanning gebracht door middel van bepaalde technieken en woordgebruik. De patiënt staat vervolgens meer open voor suggesties en is minder gevoelig  voor prikkels uit de omgeving.

VR-bril voor voorkomen angst en stress

Ook bij de VR-brillen worden deze technieken toegepast. Ze zijn een welkome aanvulling op de huidige methode. De brillen worden in eerste instantie ingezet voor prikprocedures op locatie Oost bij kinderen van 6 tot 18 jaar.  Na de pilot wordt bekeken of het gebruik van de VR-brillen ook kan worden ingezet voor andere medische procedures.

Medische hypnose

Angst- en pijnbestrijding bij kinderen staat al jaren hoog op de agenda bij OLVG.  Het gebruik van medische hypnose staat dan ook niet op zichzelf, maar is veelal onderdeel van een uitgebreider plan dat de zorgverlener samen met het kind en de ouder opstelt. Hierin kunnen verschillende niet-medische middelen, zoals hypnose, en medische middelen, zoals lachgas (gecombineerd) worden ingezet.

Bron: OLVG

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl