Skip to main content

Virtual Reality kan symptomen hoogtevrees sterk verminderen

Virtual Reality kan de symptomen van hoogtevrees sterk verminderen. Met gebruik van de app ZeroPhobia, die cognitieve gedragstherapie (CGT) aanbiedt via de smartphone en een VR-bril, kunnen fobiën als hoogtevrees effectief worden aangepakt, blijkt uit het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Universiteit Twente.

Zo’n twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking leidt aan hoogtevrees. De universiteiten ontwikkelden de smartphone-app ZeroPhobia, waarmee ‘blootstelling’ aan hoogtevrees kan worden nagebootst. Exposuretherapie is het belangrijkste element van CGT om fobieën zoals hoogtevrees te behandelen.

Virtual Reality kan symptomen hoogtevrees sterk verminderen

“Patiënten worden in de Virtual Reality-omgeving geleidelijk blootgesteld aan situaties die zij eng vinden. In het geval van hoogtevrees staan ze bijvoorbeeld op een hoog gebouw of balkon. Op die manier leren ze stapje voor stapje omgaan met hun angst. Omdat ze weten dat de VR-omgeving niet echt is, zijn ze sneller bereid met hun angst aan de slag te gaan. Nu we hebben geleerd hoe we hoogtevrees effectief kunnen behandelen, kunnen we gaan werken aan de ontwikkeling behandelingen voor andere angsten zoals vliegangst, spinnenangst en claustrofobie”, vertelt VU-onderzoeker Tara Donker op de website van de VU. 

Laagdrempelig en veilig

Het feit dat de therapie zo laagdrempelig en veilig kan worden aangeboden, opent deuren voor mensen die kampen met de negatieve effecten van hun fobie, maar niet naar een specialist kunnen of willen stappen. Donker: “Je kan met ZeroPhobia werken zonder dat je ervoor de deur uit hoeft of afspraken met een behandelaar moet maken. We wisten al dat VR erg effectief kan zijn voor de behandeling van fobieën. Het spannende van ZeroPhobia is dat we laten zien dat we een complete en effectieve VR behandeling kunnen aanbieden die volledig zelfstandig kan worden doorlopen en zonder dat daarvoor dure apparatuur nodig is.”

Volgens de onderzoekster kunnen dit soort toepassingen bijdragen aan het betaalbaar houden van de gezondheidszorg en een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van onze zorgsystemen.

Lees de publicatie op JAMA Psychiatry.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Foto: Debby van Cleef

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl