Skip to main content

Vierde editie Depressiegala op Blue Monday

Op maandagavond 21 januari vindt in het Tuschinski Theater in Amsterdam de vierde editie van het Depressiegala plaats. De Mental Health Foundation organiseert deze feestelijke avond tijdens Blue Monday, waar cabaretiers, auteurs en deskundigen aandacht vragen voor depressie.

Ze vertellen over hun eigen ervaringen met een depressie of bieden nieuwe inzichten in de ziekte. Het doel is om met elkaar een vrolijke avond te hebben waar niet alleen de kwetsbaarheid, maar ook de kracht van mensen met een depressie wordt benadrukt.

Onder de aanwezige artiesten en deskundigen bevinden zich onder andere: psychiater en onderzoeker Christiaan Vinkers , spreker en trendwatcher Adjiedj Bakas, columnist Roos Schlikker en zangeres Mathilde Santing. Bekijk alle aanwezigen. 

Over depressie

Somberheid of ‘in een dip zitten’ is iets anders dan een depressie of depressieve klachten hebben. Een depressie kan ‘in de familie’ zitten en het kan met persoonlijke aanleg te maken hebben. Naast psychische klachten kunnen ook lichamelijke klachten wijzen op een depressie. Dat is bij 30% tot 60% van de mensen met een depressie het geval.

Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Als de gevoelens van somberheid langer dan twee weken duren, is het zaak actie te ondernemen in de vorm van preventie of behandeling.

Veel mensen hebben er last van

Depressie komt van alle psychische aandoeningen het meest voor. Het zijn vaker vrouwen dan mannen die eraan lijden. Maar iedereen kan er last van hebben, ongeacht leeftijd, opleiding of etnische afkomst. Zo’n vijf procent van de mensen in Nederland heeft jaarlijks een depressie. Maar het percentage dat ooit in het leven een depressie heeft, ligt vele malen hoger (bijna 19%).

Een depressie gaat soms voorbij, maar meestal niet vanzelf. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden. Een ander deel, ongeveer één vijfde, kan er jarenlang last van hebben.

Meer informatie over het Depressiegala is hier te lezen. 

Benieuwd naar de vorige edities? Bekijk hier dan alles over het Depressiegala in 2018 en 2017.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl