Skip to main content

Anticonceptiepil verhoogt kans op depressie later in het leven

Vrouwen die de anticonceptie vanaf hun pubertijd gebruikten, hebben meer dan twee keer zoveel kans op een depressie. Dit schrijven Canadese onderzoekers in de Journal of Child Psychology and Psychiatry.

16% krijgt depressie op latere leeftijd

De onderzoekers analyseerden gegevens van 1236 vrouwen tussen de 20 en 39 jaar die afkomstig waren uit een Amerikaanse gezondheidsenquête. De conclusie? Ongeveer de helft gebruikte de pil voor het eerst als tiener en van hen kampt 16% op latere leeftijd met een depressie. Vrouwen die als volwassene ermee begonnen, krijgen in 9% van de gevallen depressieve klachten. Terwijl dit slechts bij 6% van de niet-slikkers voorkomt.

Meer onderzoeken naar relatie depressie en anticonceptiepil

De relatie tussen het gebruik van de pil en depressiviteit is al vaker onderzocht. Een Deense studie uit 2016 liet zien dat vrouwen die de anticonceptiepil slikken 1,2 tot 2,0 keer zo vaak antidepressiva gebruiken. Een onderzoek uit dit jaar van het LUMC beweerde juist dat er geen verband is tussen de combinatiepil en depressieve klachten.

Baanbrekend: langetermijngevolgen onderzocht

Nieuw aan deze Canadese studie is dat de langetermijngevolgen van pilgebruik zijn onderzocht. De resultaten wekken de suggestie dat de anticonceptiepil de hersenontwikkeling van pubers beïnvloedt. Eerder bewees een studie uit 2016 dat geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron invloed hebben op de ontwikkeling van het brein bij puberen dieren. Mogelijk gaat dit ook op bij mensen.

Bron:

Journal of Child Psychology and Psychiatry, ‘Oral contraceptive use in adolescence predicts lasting vulnerability to depression in adulthood‘.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl