Skip to main content

“Verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij depressie of angststoornis komt door antidepressiva”

Het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij mensen met een depressie of angststoornis, zou verklaard worden door de ontregeling van het zenuwstelsel. Volgens Mandy Hu, die op 11 maart promoveert aan het Amsterdam UMC, speelt er echter meer mee. Uit haar proefschrift blijkt dat dit veroorzaakt wordt door de effecten van het gebruik van antidepressiva en een slechte leefstijl.

Dat mensen met een depressie of een angststoornis een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, is al langer bekend. Hu wilde in haar onderzoek de onderliggende redenen hiervoor achterhalen. In drie verschillende studies heeft ze gekeken wat het verband is tussen depressie en angststoornissen, een ontregeling van het autonome zenuwstelsel en risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Stress speelt een rol bij ontwikkeling hart- en vaatziekten

Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor stressreacties, maar tegelijkertijd ook voor een toestand van rust en herstel. “Van het autonome zenuwstelsel wordt gedacht dat het op de route ligt van slechte mentale gezondheid naar lichamelijke klachten”, vertelt Hu op de website van Amsterdam UMC.

Ze legt uit dat dit deel van het zenuwstelsel een groot effect heeft op het hart. “Stress speelt een rol bij depressie en angststoornissen. Hierdoor is het aannemelijk dat het autonome zenuwstelsel leidt tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten bij mensen met een depressie.”

Verhoogd risico door antidepressiva en slechte leefstijl

In haar onderzoek laat Hu echter zien dat een slechte mentale toestand, zoals depressie of angststoornis, geen direct effect heeft op een ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Hu: “Depressie en angststoornissen leiden waarschijnlijk tot autonome ontregeling, en dus risico op hart- en vaatziekten, via het gebruik van antidepressiva en het hebben van een slechte leefstijl, zoals roken en weinig bewegen.”

Volgens Hu zijn deze resultaten van belang voor de volksgezondheid. Omdat een slechte mentale toestand niet de directe oorzaak is voor een ontregeling van het zenuwstelsel, is het wellicht mogelijk om het gevonden verband tussen beide te verbreken. “Behandelaren behoren voorzichtiger te zijn met het voorschrijven van antidepressiva. Ze zouden alternatieven kunnen overwegen, zoals leefstijlverandering, die een positief effect hebben op mentale en fysieke gezondheid.”

Bron: Amsterdam UMC

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl