Skip to main content

Verband tussen kindermishandeling en terugkerende depressie

Er is een verband tussen kindermishandeling en terugkerende depressie. Kindermishandeling veroorzaakt neurale veranderingen in het brein, die op hun beurt de kans verhogen dat een depressie later in het leven ernstiger uitpakt en vaker terugkeert. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van de Universiteit van Münster, onlangs gepubliceerd in The Lancet Psychiatry.

De onderzoekers namen 110 personen mee in hun studie, die allen waren opgenomen vanwege een ernstige depressie. Ze werden twee jaar gevolgd. Sommigen van hen kregen geen terugval nadat ze uit het ziekenhuis waren ontslagen (35 patiënten); de overige 75 rapporteerden één of meer nieuwe episoden met depressie; 14 van hen bleken zelfs chronisch depressief.

Verband tussen kindermishandeling en terugkerende depressie

De onderzoekers vonden een verband tussen kindermishandeling en terugkerende depressie. Deze werden beide significant  geassocieerd met neurale veranderingen in het brein.

Het gaat daarbij om de afname van het corticale oppervlak (ook wel aangeduid als ‘limbische littekens’), en dan met name het gebied van de rechterinsula, dat ligt onder de laterale sulcus die de temporaalkwab van de frontaalkwab scheidt.

Aparte categorie depressie

Voor de onderzoekers voldoende reden om de mogelijkheid te overwegen dat patiënten met een depressie die als kind werden mishandeld, een aparte categorie vormen, en dus zijn te onderscheiden van mensen met een depressie die niet werden mishandeld. Het is mogelijk dat ze dankzij deze achtergrond ook minder goed reageren op de gebruikelijke behandelingen.

Het is nog de vraag of de afname van het corticale oppervlak een stabiel kenmerk is, of dat die weer verdwijnt met remissie van de depressie. Dezelfde onderzoeksgroep liet namelijk in eerder werk zien dat ‘longitudinale veranderingen in corticale dikte – dus niet in oppervlak – fluctueerden met terugval.’

Bron: The Lancet Psychiatry

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl