Skip to main content

Verband luchtvervuiling en psychische aandoeningen

Dat luchtvervuiling niet goed is voor de gezondheid weten we, maar nieuw Amerikaans onderzoek wijst uit dat het ook impact heeft op de geestelijke gezondheid. Zo is er een verband tussen luchtvervuiling en depressie, bipolaire stoornis en andere psychische stoornissen.

In regio’s met veel luchtvervuiling doen zich ook meer geestelijke aandoeningen voor zoals depressie. Om de cijfers te vergelijken keken wetenschappers naar de county’s waar de meeste luchtvervuiling is. En wat blijkt? Vergeleken met het nationale gemiddelde zagen ze een verhoging van 6% in het aantal gevallen van depressie en maar liefst 27% in dat van bipolaire stoornis.

Hoger risico op psychische aandoeningen

Enige nuancering is wel op zijn plek. Zo vindt Geneticus Andrew Rzhetsky van de University of Chicago, een van de auteurs van het nieuwe onderzoek. Hij wijst erop dat de studie niet definitief bewijst dat luchtvervuiling psychische stoornissen veroorzaakt, maar wel dat er een hoger risico is op het krijgen ervan. Dit verband zagen ze ook in soortgelijke studies in   LondenChina en Zuid-Korea.

Zweeds onderzoek

Om de Amerikaanse bevindingen te staven werkten de onderzoekers samen met Deense wetenschappers. Zij namen de mate van luchtvervuiling onder de loep waaraan mensen in hun jeugd zijn blootgesteld. En kwamen na uitgebreide analyses tot dezelfde conclusie als hun Amerikaanse collega’s: er bestaat een verband tussen luchtvervuiling en een hoger aantal gevallen van bipolaire stoornis en depressie.

Invloed op de hersenen

Luchtvervuiling richt schade aan de hersenen aan. Dit wordt gedacht op basis van onderzoeken op honden en knaagdieren. Een specifieke studie uit 2002 onderzocht de impact van luchtvervuiling door het verkeer op straathonden. Naast schade aan longen en neus waren ook de hersenen aangetast. ‘Wat er dan in de hersenen gebeurt, doet denken aan een ontstekingsreactie,’ zegt Rzhetsky. ‘Het leidt bij honden tot symptomen die lijken op depressie.’

Bron: National Geographic, Er lijkt een verband te zijn tussen luchtvervuiling en psychische aandoeningenen Plos Biology, Environmental pollution is associated with increased risk of psychiatric disorders in the US and Denmark.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl