Skip to main content

Veni-beurs voor onderzoek PTSS

Kunnen we de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) verbeteren? Profiteren patiënten ervan wanneer we nieuwe inzichten uit het laboratorium toepassen op hun behandeling? Op deze vragen wil de jonge Leidse psycholoog Rianne de Kleine een antwoord vinden; voor haar onderzoek krijgt ze een Veni-beurs.

Exposure therapie gangbaar

PTSS is een ernstige psychische stoornis die mensen ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis. PTSS-patiënten vermijden gedachten aan het trauma en plaatsen of situaties die er verband mee houden. De gebruikelijke behandeling is exposure-therapie. Een bewezen effectieve behandeling, waarin patiënten zich blootstellen aan herinneringen aan het trauma.

Meerwaarde laboratoriumonderzoek

Helaas zijn de effecten van de exposure-behandeling nog niet optimaal: bij ongeveer 50% van de patiënten slaat die niet of onvoldoende aan. De Kleine: ‘Er is veel laboratoriumonderzoek gedaan naar de werkingsmechanismen van exposure. Dit labmodel heeft een aantal veelbelovende strategieën opgeleverd om de werkingsmechanismen van exposure te versterken en daarmee de effecten te verbeteren.’ Met deze strategieën kunnen behandelaars betere exposure-sessies aanbieden aan hun patiënten.

Doel Veni-project

Werken deze strategieën ook in de klinische praktijk? Dat is nu de vraag. In het Veni-project worden drie verschillende strategieën getoetst in een korte interventie. De Kleine: ‘Door “oude stijl” exposure te vergelijken met de “nieuwe stijl” kunnen we zien of de nieuwe strategieën inderdaad tot betere resultaten leiden.’ De psycholoog hoopt met haar onderzoek bij te dragen aan een effectievere behandeling voor mensen die lijden aan PTSS.

Achtergrond Veni

Veni is een financieringsinstrument vanuit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het geeft pas gepromoveerde onderzoekers de unieke kans om gedurende 3 jaar hun ideeën verder te ontwikkelingen. Voor deze Veni-ronde kwamen 1151 aanvragen binnen, waarvan er slechts 166 werden toegekend. Dit komt neer op 14%.

Bron: Universiteit Leiden, Veni-beurs voor psycholoog Rianne de Kleine.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl