Skip to main content

“Ultrageluid mogelijk nieuwe techniek tegen depressie”

Ultrageluid kan mogelijk een nieuwe techniek tegen depressie worden. Het kan activiteit diep in de hersenen langdurig en met precisie veranderen, laten neurowetenschappers uit Oxford en Parijs zien in experimenten bij apen.

Ultrageluid is hoogfrequent geluid, zoals ook ingezet wordt bij een echografie. Het kan interessant zijn als aanvulling of vervanging van bestaande hersenstimulatietechnieken, zoals transcraniële magnetische stimulatie (TMS). TMS wordt momenteel ingezet bij patiënten met een depressie, die onvoldoende baat hebben bij medicatie of een andere therapie.

Nauwkeuriger dan TMS

Een TMS-puls bereikt alleen oppervlakkige hersengebieden. Het komt niet tot in de dieper gelegen emotiegebieden zoals de amygdala, die betrokken is bij depressie. “Geluidsgolven komen wel zover”, legt eerste auteur Lennart Verhagen uit aan De Volkskrant. “Bovendien zijn ze nauwkeuriger te richten dan TMS.”

Tijdens het onderzoek werd een serie geluidspulsen van 30 milliseconden gedurende 40 seconden op de hersenen van makaken af gestuurd. Dit veroorzaakte een verandering in de communicatie tussen de gestimuleerde breingebieden en andere hersendelen. De verandering bleef tot wel twee uur na de behandeling bestaan.

Ultrageluid tegen depressie

Voor een toepassing in de klinische praktijk moeten nog stappen gezet worden, waarschuwt Verhagen. “In apen werkt ultrageluid veilig en nauwkeurig bij eenmalige toepassing. Dit biedt een goede basis om deze nieuwe techniek ook voorzichtig te gaan ontwikkelen in mensen.”

Naar verwachting zal ultrageluid vooral meerwaarde hebben als aanvulling op huidige behandelingen. “Als patiënten voorafgaand aan een psychiatrische sessie direct een geluidspuls krijgen, maakt dat hun hersenen wellicht ontvankelijker voor de therapie.” Wellicht kan het ook bij andere aandoeningen worden ingezet, zoals bij een dwangstoornis.

Bronnen: De Volkskrant, eLIFE, Neuron

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl