Skip to main content

Twitter spoort vragen van hulp aan bij zoeken op ‘zelfmoord’ en ‘zelfverwonding’

Twitter spoort vragen van hulp aan wanneer iemand zoekt op termen als ‘zelfmoord’ en ‘zelfverwonding’. Wanneer iemand op Twitter zoekt op deze termen, is het eerste zoekresultaat een aansporing om hulp te zoeken. Twitter gaat hiermee een samenwerking aan met Stichting 113 Zelfmoordpreventie om de geestelijke gezondheidszorg in Nederland te ondersteunen.

‘We zijn erg blij om met Twitter samen te werken. We hopen op deze manier meer mensen met suïcidale gedachten te bereiken en hen te laten weten dat er altijd hulp beschikbaar is’, zegt Evita Bloemheuvel, Persvoorlichter bij 113 Zelfmoordpreventie, op de website van Emerce.

‘We weten dat mensen soms makkelijker op social media hun gevoelens uiten dan dit te delen met een naaste. Mensen hebben snel het gevoel een ander tot last te zijn. Met dit initiatief hopen we de drempel naar hulp te verlagen en zelfmoord te voorkomen.’

Twitter spoort vragen van hulp aan

Twitter heeft een speciaal meldingsformulier voor mensen die met zelfmoord of zelfbeschadiging dreigen. Een gespecialiseerd team beoordeelt deze rapporten en neemt na ontvangst rechtstreeks contact op met het individu om hen te laten weten dat iemand die om hem of haar geeft denkt dat ze mogelijk gevaar lopen. Twitter biedt online en hotline-bronnen en moedigt hen aan om hulp te zoeken.

Twitter deelt ook informatie over hun Helpcentrum voor mensen die mogelijk zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging ervaren en voor mensen die zich zorgen maken over anderen op Twitter.

De zoekopdracht is ook beschikbaar voor mensen in Australië, België, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Ierland, Italië, Japan, Korea, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl