Skip to main content

Tweede Lunchwebinarreeks OCDnet – Inschrijving binnenkort geopend

In het kader van het vergroten van bewustzijn en begrip over Obsessieve-Compulsieve Stoornis (OCD) en het belang van vroegtijdige herkenning en interventie, kondigt de werkgroep OCDnet hun tweede lunchwebinarreeks aan. De data voor deze reeks zijn vastgesteld, en binnenkort zullen de inschrijvingen geopend worden. Deze educatieve webinars zijn gericht op professionals in de geestelijke gezondheidszorg en eerstelijnszorg en zullen bijdragen aan hun deskundigheidsbevordering.

Mensen met OCD ervaren vaak ernstige verstoringen in hun dagelijks leven, maar het gebrek aan kennis over de stoornis leidt tot onderdiagnose en inadequaat behandeling. Deze webinarserie heeft tot doel dit probleem aan te pakken en professionals te voorzien van diepgaande kennis over de herkenning en behandeling van verschillende aspecten van OCD.

De reeks omvat drie webinars, elk gericht op een specifiek onderwerp:

1. OCD in het systeem (14 december 2023, 12-13u): Dit webinar richt zich op het begrijpen van de impact van OCD op zowel het individu als zijn of haar naaste omgeving. Ouders, broers, zussen en partners worstelen vaak met de vraag: “Hoe moeten we omgaan met de dwang van onze geliefde?” Het begint met het herkennen van manieren waarop OCD het systeem beïnvloedt en gaat verder met het gestructureerd aanpakken van deze invloeden. Het webinar zal inzichten bieden in aanpassingen en behandelingen, waarbij de rol van naasten van cruciaal belang is.

2. Obsessieve twijfels onderscheiden van normale (29 februari 2024, 12-13u): Een uitdagend aspect van OCD is het onderscheiden van obsessieve gedachten van normale gedachten. Dit webinar behandelt dit onderscheid, vooral wanneer obsessieve zorgen betrekking hebben op fundamentele vragen over zelfkennis. De Inference Based Approach (IBA), een bewezen effectieve cognitieve therapie voor OCD, zal worden besproken, samen met interventies die helpen bij het herkennen van de rol van twijfel en verbeelding in dwangklachten. Er zal ook aandacht worden besteed aan onderzoek naar de effectiviteit en het neurobiologische werkingsmechanisme van IBA.

3. Not Just Right Experience in verband met OCS (16 mei 2024, 12-13u): Dit webinar belicht fenomenen zoals ‘Not Just Right Experiences’ (NJRE) en het gevoel van ‘incompleetheid’, die kenmerkend zijn voor OCD. Het zal de vraag behandelen of NJRE en gerelateerde concepten verklarend zijn voor OCD en hoe ze zich verhouden tot meer angstgerelateerde OCD. Dit zal leiden tot een discussie over mogelijke aanpassingen van reguliere behandelingen, die doorgaans gericht zijn op het verminderen van irreële angstgedachten.

Accreditatie is aangevraagd bij de VGCt, FGzPt en de NVvP.

De inschrijving voor deze webinars zal binnenkort worden geopend, en geïnteresseerden worden aangemoedigd om de aankondigingen en updates in de gaten te houden op de NedKAD-website en sociale media.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl