Skip to main content

Traumagerichte therapie voor patiënten met depressieve stoornis en jeugdtrauma

De RESET-psychotherapie studie onderzoekt de werkzaamheid van traumagerichte therapie voor patiënten met depressieve stoornis en jeugdtrauma. RESET staat voor REStoring mood after Early life Trauma (herstel van stemming na vroege trauma). De studie wordt uitgevoerd vanuit het Amsterdam UMC, locatie VUmc en GGZ inGeest.

Waarom traumagerichte therapie?

Een groot deel patiënten met depressieve stoornis hebben een geschiedenis van jeugdtrauma. Tot heden is er geen behandeling voor mensen met depressieve stoornis met specifieke focus op het verwerken van trauma. Gezien trauma een centrale rol speelt voor deze patiëntengroep, is het doel van de studie om het effect van traumagerichte therapie voor deze mensen te onderzoeken.

Hoe ziet de studie eruit?

De traumabehandeling bestaat uit 6 tot 10 individuele wekelijkse sessies, gegeven door een ervaren behandelaar. Afhankelijk van het type jeugdtrauma dat op de voorgrond staat wordt een keuze gemaakt tussen twee traumabehandelingen:

  • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): het ophalen van herinneringen aan het trauma en tegelijk uitvoeren van een taak om de emotionele lading van de herinnering te doen afnemen.
  • Imaginaire Rescripting (ImRs): het ophalen van herinneringen aan het trauma en deze herschrijven (rescripting), waardoor ze een nieuwe betekenis krijgen.

Meedoen aan de studie

Volwassenen met matige tot ernstige depressie en jeugdtrauma kunnen een aantal vragenlijsten online invullen.

Meer informatie over de deelname.

Wat is de meerwaarde?

Als deze nieuwe aanpak werkt om depressie te behandelen, dan kunnen patiënten hier op korte termijn baat bij hebben omdat het bestaande behandelingen zijn. EMDR en ImRs zijn onderzocht en worden al door behandelaren uitgevoerd. Bij een positief resultaat van de studie zouden depressieve patiënten met jeugdtrauma daardoor snel een effectieve behandeling kunnen beginnen.

Meer informatie over de studie.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl