Skip to main content

Alleen bij specifieke groepen toename angst en depressie door corona

Tijdens de corona-uitbraak in maart 2020 vertoonden ongeveer evenveel volwassenen psychische klachten als vier maanden ervoor. Bij specifieke groepen, zoals werkzoekenden en studenten, werd wél een toename van angst en depressie door corona gezien. Dit blijkt uit onderzoek onder de Nederlandse bevolking, uitgevoerd door CentERdata, Fonds Slachtofferhulp, het Nivel en Tilburg University (NETHLAB).

De resultaten zijn gebaseerd op een breed onderzoek onder circa 4000 willekeurige Nederlanders van 18 jaar en ouder (uit het externe LISS-panel) met metingen in november 2018, maart en november 2019, en maart 2020.

Project VICTIMS

Het onderzoek maakt deel uit van een omvangrijke meerjarige studie, onderdeel van het project VICTIMS (Victims in Modern Society) van het Fonds Slachtofferhulp.

Om seizoensinvloeden uit te sluiten zijn psychische klachten en emotionele steun in de periode november 2019 – maart 2020 vergeleken met de periode november 2018 – maart 2019.

Toename angst en depressie door corona

Mensen die in november 2019 kampten met angst en depressiviteit, hadden hier ook in maart 2020 vaker last van dan anderen. Dit patroon zagen we ook in de periode november 2018 – maart 2019, dus het lijkt erop dat er geen directe relatie is met de corona-uitbraak.

Voor werkzoekenden, studenten en degenen die voor het huishouden zorgen lag dit heel anders: het aandeel dat angst- en depressiviteitssymptomen vertoonde was in maart 2020 veel hoger dan bij werkenden, en dat was níet het geval in maart 2019.

Bron: Nivel.
Publicatie in Journal of Affective Disorders.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl