Skip to main content

Start onderzoek naar therapievorm met paarden bij veteranen met PTSS

Op 1 oktober jl. is het onderzoek Horse Power van start gegaan naar een therapievorm met paarden bij veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Horse Power is een initiatief van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht met advies van de Militaire Geestelijk Gezondheidszorg (MGGZ) van Defensie en wordt uitgevoerd op Stal Groenendaal in Bunschoten.

Menig militair beleeft ingrijpende gebeurtenissen tijdens een uitzending. Soms zijn deze ervaringen zo traumatisch, dat ze er ook na afloop van de missie onder lijden en PTSS ontwikkelen. Dit belemmert terugkerende veteranen in hun dagelijkse leven en het is een zware belasting voor hun familie en directe omgeving.

Therapievorm met paarden

Er zijn inmiddels veelbelovende aanwijzingen dat de interactie met dieren gunstige effecten heeft op het welbevinden van veteranen met PTSS. Er is echter nauwelijks harde data beschikbaar over de effecten van deze therapie.

Met Horse Power wil het onderzoeksteam op een meetbare manier inzicht verkrijgen in de effectiviteit van de inzet van paarden op de mentale gezondheid van de veteraan. Daarom willen de onderzoekers de effecten van de interactie met honden en met paarden bij veteranen met PTSS meetbaar maken en onderbouwen, zodat deze therapieën erkend gaan worden.

Lees ook het interview met onderzoekleiders dr. Nienke Endenburg en prof. dr. Kol. Eric Vermetten op de website van Universiteit Utrecht

Foto: Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl