Skip to main content

Themanummer over behandeling van depressie en angstklachten bij kinderen en adolescenten

De Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie brengt op gezette tijden het Tijdschrift Kinder- & Jeugdpsychotherapie  uit.  Onlangs is een themanummer verschenen over depressie. Het tijdschrift bevat artikelen over behandeling van depressie en angstklachten bij kinderen en adolescenten.

“De zorgstandaard Depressie voorziet in de mogelijkheid om depressieve adolescenten op een adequate wijze te behandelen”, schrijft Yvonne Stikkelbroek in haar inleiding. Toch noemt zij een aantal zorgen. Er zijn nog te veel jongeren die geen hulp krijgen, bij wie de hulp onvoldoende werkt, en die terugvallen.

“De bijdragen in dit nummer geven richting aan de komende twintig jaar waarin we ervoor zorgen dat adolescenten tijdig die (preventieve) behandeling ontvangen die bij hen past. Wetenschappelijk onderzoekers zijn hard bezig met het vinden van oplossingen voor de eerdergenoemde knelpunten. Maar in de tussentijd moeten wij psychotherapeuten zelf aan de slag met het zo veel mogelijk objectiveren van veranderingsprocessen en resultaten in de dagelijkse psychotherapeutische praktijk. Dat kan door het single case design en door de vele digitale middelen die het in kaart brengen van veranderingsprocessen mogelijk maken. Het zal meer inzicht in de knelpunten opleveren en daarmee creatieve oplossingen genereren. Nog belangrijker is dat we onze cliënten een onderbouwde effectieve gepersonaliseerde behandeling kunnen bieden.”

Het Tijdschrift Kinder- & Jeugdpsychotherapie is verkrijgbaar via https://www.vkjp.nl/het-tijdschrift

Losse nummers zijn na te bestellen voor € 15,00 plus verzendkosten.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl