Skip to main content

Terugval van angst of depressie bij jongeren voorkomen

Terugval van angst of depressie bij jongeren voorkomen in deze uitdagende tijd, daar is de StayFine hulplijn voor bedoeld. Ongeveer de helft van jongeren tussen de 18 en 24 jaar voelt zich eenzaam. Door sluiting van de scholen door de coronacrisis en de zomervakantie waarin veel sociale activiteiten niet doorgaan, lopen kwetsbare jongeren nog meer risico. 

Sociale isolatie en eenzaamheid kunnen de kans op depressie en mogelijk angst niet alleen vergroten, maar de effecten kunnen ook langdurig aanhouden, niet alleen tijdens, maar ook na de isolatie.

Mentaal een moeilijke tijd

“Er mag best toegegeven worden dat dit mentaal een moeilijke tijd is”, vindt dr. Yvonne Stikkelbroek, initiatiefnemer van de StayFine hulplijn. Ook zij ziet het mogelijke aankomende gevaar van het herhaald dichtgaan van scholen voor de jongeren.

‘Het is sowieso goed om op tijd hulp te zoeken. Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeer zeker voor depressie en angst. Maar ik denk dat het beste middel tegen eenzaamheid is, het bespreekbaar maken. Wat dat betreft is het belangrijk om te weten dat de helft van alle jongeren in Nederland in hetzelfde schuitje zit. Elkaar steun bieden kan een goede buffer zijn tegen het ontstaan van psychische problemen. Je hebt niet altijd een reden nodig om anderen te appen, weer eens op te bellen, Skypen of anders.’

Terugval van angst of depressie bij jongeren voorkomen

De StayFine hulplijn is door Amsterdam UMC, Universiteit van Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen en het StayFine team opgezet om jongeren die al eens angst of depressie hebben gehad en gevoeliger zijn voor terugval door de uitdagingen van deze tijd heen te loodsen. Dit, door een praatje of advies. Al is het maar om even je ei kwijt te kunnen. Want het is cliché maar waar: praten helpt.

Het StayFine-team is een onderzoeksteam dat al langer kijkt naar de beste manieren om terugval van angst en depressie te voorkomen bij jongeren tussen 13 en 21 jaar. 60% valt namelijk terug, maar er is nauwelijks onderzoek gedaan naar hoe dit voorkomen kan worden. Meer informatie vindt u op www.stayfine.nl 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl