Skip to main content

Staatssecretaris pleit voor telefoonnummer 113 voor suïcidepreventie

Staattsecretaris Blokhuis pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor ingebruikname van het telefoonnummer 113 voor suïcidepreventie. De aanleiding waren twee recente incidenten waarbij tevergeefs het telefoonnummer 113 werd gebeld. Het werkelijke nummer van 113 zelfmoordpreventie is namelijk 0900-0113.

De Tweede Kamer ging vandaag in debat met de staatssecretaris en wil de kwestie zo snel mogelijk opgelost hebben. Binnen één tot twee weken worden bellers naar het telefoonnummer 113 via een standaardboodschap doorverwezen naar het werkelijke nummer van 113Zelfmoordpreventie. Daarnaast komt het telefoonnummer 113 beschikbaar voor suïcidepreventie, maar de uitvoering daarvan vergt meer tijd.

Telefoonnummer 113 voor suïcidepreventie

Voor de ingebruikname van het telefoonnummer 113 geldt wel een aantal voorwaarden. Het telefoonnummer mag in de praktijk geen problemen opleveren voor de laagdrempelige noodhulpverlening via het nummer 112. Bovendien bestaat het risico dat het nummer 113 op termijn vanuit Europa voor bepaalde doeleinden geharmoniseerd kan worden.

Het kabinet gebruikt de komende maanden om te bezien hoe aan alle randvoorwaarden zorgvuldig invulling kan worden gegeven. Blokhuis wil de Tweede Kamer nog dit jaar over de voortgang informeren.

Werkelijk realiseren telefoonnummer 113

In alle communicatie-uitingen, via media en partners blijft 113 Zelfmoordpreventie consequent het nummer 0900-0113 communiceren, totdat het telefoonnummer 113 daadwerkelijk is gerealiseerd. 113 Zelfmoordpreventie hoopt dat de aandacht voor het telefoonnummer de urgentie van zelfmoordpreventie onderstreept.

Per jaar doen ongeveer 100.000 mensen een zelfmoordpoging en overlijden ongeveer 1900 mensen door zelfmoord. Het is belangrijk dat het taboe over zelfmoordgedachten verdwijnt en dat mensen die zich zorgen maken om een ander durven te vragen of iemand deze gedachten heeft.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl