Skip to main content

Inspectie over suïcides in de jeugdzorg: vaak geen passende zorg

Er is meer onderzoek nodig naar passende zorg voor jongeren die al lang met hulpverlening te maken hebben, concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na onderzoek naar zelfdodingen van jongeren in de jeugdhulp.

Er zijn al lange tijd grote zorgen over het groeiend aantal suïcides onder jongeren in Nederland. Het dieptepunt was in 2017, met 81 suïcides bij jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Ongeveer een kwart van hen ontving jeugdhulp. Zes zaten ten tijde van hun zelfmoord in een gesloten jeugdzorginstelling. Zo meldt de NOS. 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzocht onlangs 26 zelfdodingen van jongeren in de jeugdhulp in 2016 en 2017 en concludeert dat passende zorg in veel gevallen ontbrak. Het ging om jongeren met complexe problematiek. De meesten waren al jaren bekend met hulpverlening.

Uit de onderzochte dossiers blijkt dat de jongeren vaak geen perspectief hadden in de instelling en dat ze zich onvoldoende gehoord voelden. Bij 10 van de 26 jongeren was er naast suïcidaliteit en andere problematiek ook sprake van autisme.

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten dat een belangrijk actiepunt in het programma ‘Zorg voor de Jeugd’ is dat deze kinderen wel passende zorg gaan krijgen. Hiervoor zijn 42 regionale expertteams ingericht.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl