Skip to main content

‘Aantal suïcides in 2019 gelijk gebleven, maar vijf per dag is te veel’

Gisteren presenteerde het CBS de cijfers over suïcides in 2019. Met 1.811 is het aantal zo goed als gelijk gebleven: 1% minder dan het jaar ervoor. Dagelijks overlijden nog steeds vijf mensen door zelfmoord, een veel te hoog aantal, stelt 113 Zelfmoordpreventie. Een brede maatschappelijke aanpak is nodig om zelfmoord te voorkomen.

Vorig jaar maakten 67 tieners een einde aan hun leven. Dat zijn er 16 meer dan een jaar eerder, een toename van bijna een derde. Bij jongens steeg het aantal zelfmoorden van 30 naar 43, bij meisjes van 21 naar 24. Verder beroofden 614 zestigplussers zichzelf vorig jaar van het leven, tegen 584 in 2018.

Suïcides in 2019

De grootste groep die overlijdt door zelfmoord is tussen de 40 en 70 jaar oud. Vooral bij mannen van middelbare leeftijd komt zelfmoord veel voor.  ‘Het is van groot belang nu een vangnet in de maatschappij te realiseren voor mensen die psychisch klem zitten’, zegt Renske Gilissen, Manager Onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie.

‘Suïcidepreventie is een zaak van ons allemaal, niet alleen van de zorg. Gemeenten en GGD-en kunnen het opnemen in hun preventiebeleid, scholen kunnen hun docenten trainen in het oppikken van signalen en medewerkers van uitkeringsinstanties en incassobureaus kunnen mensen met financiële problemen vragen naar de stress en wanhoop die ze ervaren.’

Aantal zelfdodingen goed blijven monitoren

Sinds maart 2020 registreert de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie, een samenwerking tussen partijen zoals GGD, GGZ Nederland, Registratienetwerk Forensische Geneeskunde, Nationale Politie en 113 Zelfmoordpreventie, wekelijks het aantal zelfdodingen. Gilissen: “We moeten het aantal zelfdodingen goed blijven monitoren en als samenleving volop inzetten op preventie.”

Bron: 113 Zelfmoordpreventie

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Chat via 113.nl of bel 0900-0113.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl