Skip to main content

Aantal zelfdodingen licht gedaald, maar suïcidepreventie blijft hard nodig

In 2018 verminderde het aantal zelfdodingen met bijna 5 procent tot 1.829, waarvan 1.176 mannen en 653 vrouwen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De actieve inzet op suïcidepreventie lijkt zijn vruchten af te werpen, maar we zijn er nog lang niet.

Het aantal mannen dat een einde aan hun leven maakt, is al jaren ongeveer twee keer zo hoog als het aantal vrouwen. Onder mannen waren er echter 10 procent minder zelfdodingen dan een jaar eerder, onder vrouwen nam het aantal iets toe. Met 10,6 zelfdodingen per 100 duizend inwoners is het zelfdodingscijfer in 2018 terug op het niveau van 2012.

Suïcidepreventie blijft hard nodig

“We zijn blij dat de cijfers licht gedaald zijn, maar zijn ontzettend bezig om deze aantallen nog meer te laten dalen”, vertelt Gerdien Franx, projectmanager van 113 online, in een video op hun website. “Elke dag overlijden nog steeds 5 mensen aan suïcide, dus we zijn er nog lang niet.”

Als we op grotere schaal het aantal suïcides willen terugdringen, dan vraagt dit om een langdurende, intensieve samenwerking tussen cliënten, (zorg)professionals en naasten van mensen met suïcidale gedachten. Franx benadrukt dat we met elkaar ons moeten blijven inzetten omsuïcidepreventie op de kaart te zetten.

Maatregelen om suïcdes terug te dringen

Een aantal maatregelen is daarbij bewezen werkzaam:

  1. Toegang tot dodelijke middelen beperken;
  2. Training voor suïcidepreventie;
  3. Toegang tot zorg;
  4. Mediarichtlijnen.

Lees meer over het aantal zelfdodingen in 2018 en de aanpak van suïcidepreventie op de website van 113 online. Ook de video met Franx is hier te vinden.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl