Skip to main content

Subtiele verschillen in de hersenen bij mensen met dwangstoornis

De hersenstructuur van patiënten met een dwangstoornis wordt gekenmerkt door specifieke maar subtiele volumeverschillen in de dieper gelegen hersenkernen, die belangrijk zijn voor emotie en gedrag. Dit blijkt uit een  unieke wereldwijde samenwerking op het gebied van hersenonderzoek bij de dwangstoornis (obsessieve-compulsieve stoornis). Op woensdag 5 juni promoveert Premika Boedhoe bij Amsterdam UMC.

Boedhoe heeft gebruikt gemaakt van data van het wereldwijde ENIGMA initiatief. Daardoor konden hersenscans (MRI’s) van mensen over de hele wereld met elkaar vergeleken worden. De ENIGMA-OCD groep heeft specifiek gekeken naar dwangstoornissen, waarvoor data beschikbaar was van bijna 1900 patiënten en rond de 1800 gezonde controles.

Subtiele verschillen in de hersenen bij mensen met dwangstoornis

De subtiele hersenverschillen die Boedhoe vond bij mensen met een dwangstoornis, zijn volgens haar wel betekenisvol. “De afwijkingen verschilden bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Dit past bij de bestaande veronderstelling dat OCD een ontwikkelingsstoornis is, met een afwijkende rijping van bepaalde hersenstructuren,” vertelt zij op de website van het Amsterdam UMC.

Ook vond Boedhoe dat een deel van de veranderingen in de hersenschors bij mensen met een dwangstoornis te maken lijkt te hebben met het gebruik van medicatie. “We moeten het effect van medicatie op de hersenen verder onderzoeken.”

Complex netwerk van afwijkingen

Boedhoe benadrukt dat er nog geen eenduidige oorzaak voor OCD in de hersenen is gevonden. Een onderliggend, complex netwerk van afwijkingen in de hersenen kan allerlei verstoringen geven op diverse domeinen (emoties, gedrag, cognitie). Die verstoringen kunnen zich dus uiten in diverse stoornissen, bijvoorbeeld OCD, ADHD of een Autisme Spectrum Stoornis.

De onderzoeker pleit ervoor om in de toekomst trans-diagnostisch onderzoek te doen. In plaats van te kijken naar specifieke stoornissen, zou zij de relatie van specifieke hersennetwerken met bepaalde verstoorde functies willen onderzoeken.

Proefschrift P.S. Boedhoe. The Structure of the Obsessive-Compulsive Brain.
Bron: Amsterdam UMC

 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl