Skip to main content

Subklinische angst gaat niet vanzelf over

Ongeveer 1 op de 10 mensen in Nederland heeft last van subklinische angst en bij ruim 4 op de 10 mensen gaan deze klachten niet vanzelf over. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in samenwerking met de afdeling psychiatrie van Amsterdam UMC en GGZ inGeest naar het voorkomen en beloop van subklinische angst.

In het onderzoek werden gegevens gebruikt van de tweede en derde metingen van de studie NEMESIS-2 (Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2), een grootschalig onderzoek naar de psychische gezondheid van de volwassen bevolking. Voor de huidige studie is uitgegaan van 4528 mensen, die aan alle drie de metingen hebben meegedaan.

Subklinische angst gaat niet vanzelf over

Mensen met subklinische angst ervaren wel angstsymptomen, maar hebben geen angststoornis op basis van de DSM-IV criteria. Van de respondenten rapporteerde 11 procent subklinische angstklachten en 4 procent een DSM-IV angststoornis.

Na drie jaar was 57 procent van de mensen met subklinische klachten opgeknapt. 29 procent had echter nog steeds subklinische klachten en bij 14 procent waren de subklinische angstklachten verergerd tot een angststoornis.

Risicofactoren voor subklinische angst

Risicofactoren voor het behouden of verslechteren van de subklinische angstklachten waren gerelateerd aan kwetsbaarheidsfactoren zoals ouderlijke psychopathologie, andere psychische klachten naast de angstklachten en verminderd functioneren. Deze laatste risicofactor zou mogelijk een signaal kunnen zijn in het herkennen van deze mensen om (preventieve) behandeling aan te bieden om functionele beperkingen en ziektelast te verminderen.

Bron: Trimbos Instituut

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl