Skip to main content

“Sterkte interactie tussen suïcidaliteit en meerdere risicofactoren”

Onderzoek en de praktijk wijzen uit dat suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag niet aan één risicofactor gerelateerd zijn. Nivel-onderzoeker Derek de Beurs heeft de interactie tussen suïcidaliteit en meerdere risicofactoren in kaart gebracht. Het onderzoek vormt een belangrijke eerste stap om de complexiteit van suïcidaliteit beter te begrijpen.

De studie is onderdeel van de GGZ-fellowship die De Beurs ontving van ZonMw en is uitgevoerd in samenwerking met onder andere de Universiteit van Glasgow en Universiteit Leiden.

Risicofactoren in kaart brengen

Suïcidaliteit wordt niet veroorzaakt door één factor, maar is het resultaat van de interactie tussen vele risicofactoren. Hoewel we dit weten uit onderzoek, richten de meeste studies zich toch vooral op de relatie tussen suïcidaliteit en één risicofactor.

Dit was de aanleiding voor De Beurs om de interactie tussen suïcidaliteit en meerdere risicofactoren in kaart te brengen.

Sterkte interactie tussen suïcidaliteit en meerdere risicofactoren

De Beurs heeft een nieuwe statistische methode, netwerkanalyse, gebruikt om suïcidale gedachten in kaart te brengen in een web van maar liefst twintig verschillende psychologische risicofactoren.

In het toonaangevende tijdschrift Behaviour Research and Therapy zette hij uiteen dat niet één maar wel twaalf van deze twintig verschillende psychologische risicofactoren sterk verbonden waren met suïcidale gedachten én dat al deze risicofactoren met elkaar verbonden waren. Dit geeft aan dat suïcidaliteit complexer is dan gedacht.

Bron: Nivel

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl