Skip to main content

“Sporten kan risico op depressie verlagen”

Sporten kan het risico op depressie verlagen. Wie een kwartier per dag intensief beweegt, heeft 26 procent minder kans om depressief te worden. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van de universiteit van Massachusetts dat werd gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

De onderzoekers bestudeerden de genetische data van 300.000 Amerikanen. Er bleek een duidelijk verband tussen veel sporten en depressies.

Het gaat hierbij om stevig sporten, zoals hardlopen, wielrennen of andere activiteiten waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Minder intensief bewegen, zoals wandelen of tuinieren, kan hetzelfde effect hebben, mits het langere tijd wordt uitgevoerd.

Sporten kan het risico op depressie verlagen

Eerdere onderzoeken liet zien dat er een link is tussen sporten en depressie, maar volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat is aangetoond dat sporten daadwerkelijk de kans op een depressie verlaagt. Hiervoor hebben zij gebruik gemaakt van Mendeliaanse randomisatie, waarbij genetische variatie als surrogaatmarker voor de risicofactor wordt gebruikt.

Bronnen: NY TimesJAMA Psychiatry

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl