Skip to main content

SPACE: behandeling voor kinderen en jongeren met angst- of dwangstoornis

Hoe help je kinderen en jongeren met een angststoornis of een dwangstoornis?

Het SPACE-programma heeft als doel kinderen en adolescenten te behandelen die last hebben van angststoornissen, OCD en gerelateerde problemen. SPACE is ontwikkeld door Dr. Eli Lebowitz van het Yale Child Study Center en is getest en effectief bevonden in gerandomiseerde gecontroleerde klinische onderzoeken.

Wie is de patiënt?

SPACE staat voor Supportive Parenting for Anxious Childhood Emotions en is op ouders gericht. Kinderen zijn de patiënten, maar hoeven niet aanwezig te zijn bij de SPACE-sessies. Ouders nemen deel en leren vaardigheden en tools om hun kind te helpen bij het overwinnen van angst, OCD of gerelateerde problemen. De behandeling richt zich op veranderingen die ouders kunnen maken in hun eigen gedrag, ze hoeven hun kind niet te veranderen.

Voor kinderen die worstelen met bovenmatige angst of dwang is het vaak lastiger om onafhankelijk en zelfstandig te functioneren. Dat komt omdat deze kinderen erop vertrouwen dat hun ouders of opvoeders hen helpen wanneer zij angst of dwang ervaren, in plaats van dat ze leren er zelf mee om te gaan. Daarom spelen ouders/opvoeders zo een belangrijke rol in de behandeling van angst- en dwangstoornissen.

De twee belangrijkste veranderingen die ouders leren maken in de SPACE-behandeling zijn om meer ondersteunend te reageren op hun angstige kind en om de aanpassingen die ze hebben gedaan aan de symptomen van het kind te verminderen.

SPACE treatment in Nederland

Levvel biedt het SPACE-traject aan in Nederland. Het programma bestaat uit 5 groepsbijeenkomsten en een aantal individuele sessies. Het is ook mogelijk om het gehele programma individueel te volgen, dan bestaat het traject uit 12 sessies.

Onderzoek over de effectiviteit van SPACE

Levvel en Amsterdam UMC onderzoeken de effectiviteit van SPACE, in samenwerking met het Yale Child Study Centre. Het onderzoek richt zich op ouders van kinderen en jongeren van 7-18 jaar met een obsessieve-compulsieve stoornis, bij wie eerdere behandeling niet helemaal gelukt is (onvoldoende effect of teveel OCS of angst om de behandeling te kunnen volgen).

Boeken

Het boek “Doorbreek Angst en Dwang bij je Kind” van Eli Lebowitz is een stapsgewijze handleiding om SPACE zelfstandig toe te passen.

De behandeling van angst bij kinderen en jongeren” door Eli R. Lebowitz en Haim Omer biedt essentiële informatie over angststoornissen bij kinderen voor zorgverleners en ouders. Inclusief de SPACE-handleiding.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl