Sociale terugtrekking bij Alzheimer, schizofrenie en depressie. Wat is de gemeenschappelijke achtergrond?
Psychiatrische en neurologische ziektes zijn vaak moeilijk vast te stellen. Vaak lijken de symptomen op elkaar en is het niet duidelijk welke diagnose gesteld moet worden. Een voorbeeld van een symptoom wat bij verschillende psychiatrische en neurologische aandoeningen voorkomt is sociale terugtrekking. Dit houdt in dat iemand minder met andere mensen omgaat dan vroeger. Sociale terugtrekking komt onder andere voor bij mensen met de ziekte van Alzheimer, maar bijvoorbeeld ook bij schizofrenie en depressie. In dit onderzoek kijken we naar meetbare kenmerken van sociale terugtrekking. Ook meten we het denkvermogen van de deelnemers. Sociale terugtrekking bij Alzheimer, schizofrenie en depressie.
Wat is het doel?
Door middel van dit onderzoek verwachten we symptomen van schizofrenie, depressie en de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen en te onderscheiden. Dit kan de diagnose en behandeling vergemakkelijken. Met deze studie willen we de biologische achtergrond van sociale terugtrekking onderzoeken. We hebben gekozen voor drie belangrijke ziektes die op veel gebieden verschillen, maar juist op het gebied van sociale terugtrekking op elkaar lijken.
Wie kan er deelnemen?
- Mensen met Alzheimer van 50 80 jaar oud
- Mensen met schizofrenie van 18 45 jaar oud
- Mensen met depressie van 18 55 jaar oud
- Gezonde controles van 18?80 jaar oud
Voordelen?
U levert een waardevolle bijdrage aan wetenschappelijke ontwikkelingen.
Wat houdt het voor u in?
Deelname aan de studie bestaat uit één bezoek aan het Spinoza Centre for Neuroimaging in Amsterdam. Dit bezoek bestaat uit een diagnostisch interview, het verzamelen van persoonlijke en medische informatie en een kort onderzoek naar uw denkvermogen. Daarnaast zal er bloed worden afgenomen, een MRI scan plaatsvinden en een EEG meting worden gedaan. Het bezoek zal ongeveer 6 uur duren.
Naast het studiebezoek zullen wij U vragen applicatie (app) op uw mobiele telefoon te installeren. Hiermee kunnen we uw sociale gedrag passief meten, bijvoorbeeld hoe vaak u in de buurt bent van veel mensen, zoals in de supermarkt.
De app verzamelt deze gegevens automatisch, gedurende een periode van 6 weken. De gegevens worden anoniem opgeslagen.
Er is een financiële vergoeding voor deelname aan het onderzoek en daarnaast worden uw reiskosten vergoed.
Meer info?
Bezoek onze website:
www.prism2-project.eu
Interesse?
Laat het ons weten!
prism2@amsterdamumc.nl
06 41 16 45 71
Categorieën
TIP
Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl