Skip to main content

“Sociale media en tv kijken verhogen kans op depressie bij jongeren, maar gamen niet”

Sociale media en tv kijken verhogen kans op depressie bij jongeren, maar gamen niet. Dat concludeert de Nederlandse wetenschapper Elroy Boers, werkzaam bij de Universiteit van Montreal, en enkele collega’s in Australië na zes jaar onderzoek.

Gedurende het onderzoek vroegen de wetenschappers aan in totaal 3.800 tieners in de leeftijd van twaalf tot zeventien jaar in hoeverre zij symptomen van depressie ervoeren en het aantal uur dat zij aan televisie, computer, sociale media en games besteedden.

Sociale media en tv kijken verhogen kans op depressie bij jongeren

Het herhaaldelijk zien van geïdealiseerde foto’s op sociale media zorgt mogelijk voor minder zelfvertrouwen. Naast sociale media vonden de onderzoekers aanwijzingen dat toenemend televisiekijken mogelijk tot minder zelfvertrouwen leidt. Ook zorgen beide vormen van schermtijd voor een mogelijke toename van symptomen van depressiviteit.

Bovengemiddeld gamen zorgt – in tegenstelling tot andere vormen van schermtijd – niet voor een toe- of afname van symptomen van depressie bij tieners. Een eventuele verklaring hiervoor is de mogelijk positieve invloed van games op sociaal en emotioneel gebied.

Reguleren socialemedia- en televisiegebruik

Het onderzoek laat zien dat het socialemedia- en televisiegebruik van tieners gereguleerd moet worden, concluderen de onderzoekers. Daarmee zou de ontwikkeling van depressie voorkomen kunnen worden. Ook kunnen reeds voorkomende symptomen van depressie verminderd worden.

Bron: JAMA Pediatrics

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl