Skip to main content

Met je smartphone een terugval eerder herkennen?

Het SMARD-programma moet terugval depressie voorkomen!

Met een slimme combinatie van smartphone-applicaties wil SMARD (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression) in de toekomst voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest, een terugval krijgen. Een groot probleem, want bij meerderheid keert de depressie terug. Onderdeel van SMARD is de app BeHapp. BeHapp scant 24/7 de omgeving van de patiënt en registreert kleine veranderingen in individueel gedrag en sociale activiteiten. Deze app gaan de onderzoekers gebruiken om een zich aandienende terugval te voorspellen. Om de lancering van de SMARD-applicatie te realiseren, werven de onderzoekers deelnemers die meerdere depressies hebben gehad om te helpen de applicatie te testen.

Dr. Eric Ruhe, psychiater bij het Radboud UMC en hoofdonderzoeker: “De meerderheid van patiënten die een depressie heeft gehad, krijgt helaas te maken met een terugval. Bij een naderende terugval gaat je stemming geleidelijk achteruit. Met de juiste interventie is een depressie dan nog te voorkomen. De uitdaging is dus om dreigende terugvallen vroegtijdig te herkennen en te behandelen. SMARD gaat daaraan bijdragen. Patiënten komen nu vaak pas weer in beeld als de volgende depressieve episode zich weer volledig heeft ontwikkeld. De prognose is dan veel ongunstiger.”

Luister naar meer informatie over SMARD via het Radio-interview bij Nieuws & Co (Radio 1): https://bit.ly/2HnaSTc .

Twee applicaties

Er wordt gebruikgemaakt van twee applicaties die met elkaar communiceren. De app BeHapp registreert de communicatie- en gedragspatronen van de patiënt en zal zo het risico op een terugval moeten gaan voorspellen. Een tweede app, de SMARD app, zorgt er vervolgens voor dat er op tijd kan worden ingegrepen. Deze app meet de stemming en lichamelijke symptomen met een zogenaamde dagboekmethode, meerdere keren per dag en biedt daarnaast trainingen die de kans op terugval moeten verminderen.

De Depressie Vereniging heeft het voorkomen van terugval als een belangrijk speerpunt gekozen. Daarom ondersteunt de Depressie Vereniging dit project en roept zij op om deel te nemen.

Waarom is voorkomen van terugval zo belangrijk?

Het voorkomen van terugval is belangrijk voor iedereen die aan een depressie lijdt of eerder depressie heeft gehad. Ruim een half miljoen mensen in Nederland lijdt aan een depressie. Vrouwen hebben vaker last van een depressie dan mannen. In de leeftijdsgroep 18-64 jaar krijgt 4,2% van de mannen en 6,2% van de vrouwen jaarlijks een depressie (Bevolkingsonderzoek Nemesis 2016). Het terugkeren van depressieve episodes is een probleem dat bij 50-75% van de mensen met depressie voorkomt. SMARD wil dat percentage met 30% verminderen.

Wat kan een depressie betekenen?

Annemiek (27) is ambassadeur van de Hersenstichting die het onderzoek financieel steunt. Ze lijdt sinds haar vijftiende aan zware depressies: “Als ik een depressie krijg, dat is zo heftig. Het komt het meest in de buurt van hele diepe rouw. En dat dan dagenlang, wekenlang en soms zelfs maandenlang. Fysiek en mentaal ben ik dan tot niets meer in staat. Gelukkig ben ik nu al een tijdje depressievrij. Maar ik ben zo ontzettend bang dat het er weer aankomt. Want dan ben ik verlamd, dan kan ik niets meer.” Bekijk Annemieks documentaire.

Deelnemen?

Mensen die de SMARD-applicaties willen testen kunnen zich aanmelden bij het Radboud UMC. Of een e-mail sturen aan SMARD.psy@radboudumc.nl of eric.ruhe@radboudumc.nl.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl