Skip to main content

Verband tussen schade aan de kleine bloedvaten en symptomen van depressie

Er is een verband tussen schade aan de kleine bloedvaten en symptomen van depressie. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+. Het is voor het eerst dat deze relatie is vastgesteld met een longitudinale studie, waarbij deelnemers aan een onderzoek over een lagere termijn worden gevolgd.

De Maastrichtse onderzoekers volgden gedurende vier jaar bijna drieduizend mensen tussen de 40 en 75 jaar die aan het begin van de studie geen tot weinig symptomen hadden van depressie. Bij hen werd de functie van de kleine bloedvaten in kaart gebracht: in de huid, in het netvlies en met biomarkers uit het bloed.

Schade aan de kleine bloedvaten en symptomen van depressie

De onderzoekers stelden op basis van de metingen aan de kleine bloedvaten vast dat een verminderde functie van de bloedvaten gepaard gaat met een toenemend risico op het ontwikkelen van symptomen van depressie. Die symptomen werden vastgesteld met een gevalideerde depressie-vragenlijst die de deelnemers aan het onderzoek jaarlijks moesten invullen.

De relatie tussen schade aan de microcirculatie en symptomen van depressie bleek overduidelijk. Ook als er rekening werd gehouden met storende factoren, zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk of rookgedrag, was er nog steeds een relatie tussen schade aan de kleine bloedvaten en het ontwikkelen van symptomen van depressie.

Zuurstof en voeding aan de hersenen

Een slecht functionerende microcirculatie komt vaak voor bij volwassenen. Het hoeft niet onmiddellijk consequenties te hebben, omdat de natuur behoorlijk wat reservecapaciteit heeft ingebouwd. Maar als er te veel schade is ontstaan, heeft dat wél consequenties.

De haarvaten leveren zuurstof en voeding aan alle delen van het lichaam, en dus ook naar de regionen in de hersenen die ons gemoed reguleren. En als die aanvoer gemankeerd is, kan dat gemoed negatief beïnvloed worden.

Bron: Maastricht UMC
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Hypertension

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl